Dostupni linkovi

Što je Khorasan skupina?


Zamaskirana skupina, ilustrativna fotografija
Zamaskirana skupina, ilustrativna fotografija

Autor: Frud Bezhan (priredila: Mirjana Rakela)

Za razliku od Islamske države (IS) - čiji militanti su proteklih dana bili u središtu pozornosti svjetske javnosti objavljujući okrutne snimke pogubljenja svojih zarobljenika, među njima i američkog novinara Stevena Sotloffa - Khorasan se nastoji držati u pozadini svjetskih vijesti. No, američki dužnosnici su do sada više puta upozorila da ova skupina planira terorističke napade na Zapadu, u Sjedinjenim Američkim Državama i Europi.

Deseci američkih zračnih napada koji su započeli 23. rujna imali su za cilj zapovjedništva i kampove za obuku ovih militanata na sjeverozapadu Sirije.

Pripadnici Al Qaede
Pripadnici Al Qaede

Khorasan je radikalna islamistička skupina sa sjedištem u blizini Aleppa, na sjeverozapadu Sirije u blizini granice s Turskom. Američki State Department ju je opisao kao "mrežu iskusnih Al-Qaedinih veterana. Skupina se sastoji od Al-Qaedinih operativaca sa cijelog Bliskog istoka, Južne Azije i Sjeverne Afrike".

Zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost Ben Rogers rekao je da su temelj skupine operativci terorističke mreže iz Afganistana i Pakistana koji su otišli u Siriju.

Američki kongresnik Mike Rogers, koji predsjedava Komitetom za obavještajnu djelatnost, opisao je skupinu kao podružnicu jemenske Al-Qaide kojoj je "zadatak" izrada bombi i rušenje avionâ.

Pentagon ocjenjuje da je Khorasan "izdanak Al-Nusre" - Al Qaidinog ogranka u Siriji i jedne od najbrutalnijih skupina koje se bore protiv sirijske vlade. Čini je mješavina sirijskih ekstremista i stranih džihadista.

Stručnjaci kažu da je nejasno koliko točno članova ima Khorasan skupina i koliko već dugo postoji.

Zašto je na udaru SAD?

Washington smatra da skupina koristi sukob u Siriji kao odskočnu dasku za pokretanje napada protiv Zapada.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby potvrdio je 23. rujna da je Khorasan planirao da, čak bio u završnoj fazi planiranja, napadne tla SAD i Europe.

William Mayville
William Mayville

General pukovnik William Mayville, direktor operacija američkog Združenog štaba, izjavio je da skupina "očito nije usmjerena protiv sirijskog naroda" ili režima predsjednika Bashara al-Assada.

"Oni su pustili korijene u Siriji kako bi mogli napadati Zapad", kazao je on.

Mayville je upozorio da Khorasan angažira borce koji imaju zapadne pasoše i koji bi se mogli vratiti na Zapad i izvršiti terorističke napade.

Koji su njezini ciljevi?

Maks Abrahms, profesor na Sveučilištu Northeastern i analitičar terorizma u Vijeću za vanjske odnose, kaže da ono što određuje Khorasan za razliku od ostalih militantnih skupina u Siriji, uključujući i IS, je da je njen glavni neprijatelj - Zapad.

"To nije skupina koja je je zainteresirana za uspostavu kalifata i rušenje Asada", ocjenjuje profesor Abrahms.

On smatra da se pojava Khorasan skupine može objasniti nastojanjem Al Qaide da se organizacijski natječe sa militantima Islamske države. Za to su joj potrebne akcije koji će "rezultirati" masovnim žrtvama u napadu protiv SAD-a.

"Al-Qaida želi signalizirati potencijalnim članovima da ISIS nije jedina teroristička skupina na sceni i da Al-Qaida i dalje djeluje. Oni žele poručiti potencijalnim militantima - ako vas zanima teroristička skupina koja ja aktivna - pravi izbor smo mi", smatra Abrahms.

Tko vodi skupinu?

Mohsen al-Fadhli
Mohsen al-Fadhli

Khorasan predvodi Mohsin al-Fadhli, a 33-godišnji Kuvajčanin koji je donedavno boravio u Iranu gdje je prikupljao sredstva i organizirao logističku podršku za članove Al-Qaede u Siriji.

Stručnjaci kažu da bi se ime skupine moglo odnositi na regiju u Iranu, ali je Khorasan ujedno i naziv za povijesno zemljopisno područje koje obuhvaća dijelove današnjeg Irana, Afganistana i Centralne Azije.

Fadhli je veteran Al-Qaede, operativac koga Washington prati više od jednog desetljeća. State Department ga je opisao kao "organizatora i financijera" Al-Qaide, a 2012. je raspisao sedam milijuna dolara nagrade za informacije o njegovom boravištu.

Prema saopćenju State Departmenta, Fadhli "je organizirao prebacivanje operativaca iz Pakistana preko Iraka i Turske na odredišta u Europi, Sjevernoj Africi i Siriji kako bi ojačao poziciju Al Qaide u ovim područjima".

Fadhli, za kojeg se vjeruje da je bio blizak s ubijenim liderom Al Qaide Osamom bin Ladenom, a Ujedinjeni narodi ga opisuju kao "tjelohranitelja i drugog u nizu zapovjednika terorističke mreže, koji se borio na sjeveru Afganistana. Borio se i protiv ruskih snaga u Čečeniji, gdje je obučen za korištenje vatrenog oružja, protuavionskih raketa i eksploziva. Bio je glavni kontakt za lidera Al Qiade u Iraku, Aymana al-Zawahirija, te je pružao podršku tamošnjim borcima."

Profesor Abrahms smatra da Fadli već tri godine boravi u Siriji.

XS
SM
MD
LG