Dostupni linkovi

Stiže li lijek za neplodnost? Iz umjetne sperme stvorili miša


Ilustrativna fotografija

Miša su stvorili oplođivanjem mišjih jajašaca sa stanicama spermija proizvedenih iz matičnih stanica te životinje. Ovo istraživanje daje veliku nadu neplodnim muškarcima...

Zdravi miš nastao je iz stanica spermija stvorenih u laboratoriju. Velik je to korak koji bi mogao omogućiti nove metode liječenja muške neplodnosti.

Znanstvenici u Kini miša su stvorili oplođivanjem normalnih mišjih jajašaca sa stanicama spermija proizvedenih iz matičnih stanica te životinje. Kako bi stvorio spermu, tim istraživača mišje matične stanice podvrgnuo je postupku mejoze koji se mora izvesti savršeno kako bi nastala sperma dobre kvalitete, piše Guardian.

Unatoč godinama istraživanja, znanstvenici još nisu našli način kako da sličan trik izvedu s ljudskim stanicama, ali posljendji uspjeh tim bi nastojanjima mogao dati novi zamah.

"Zaista bi mogli proizvoditi ljudsku spermu. Naravno, moramo voditi računa o rizicima jer bi pogreške u genetskom materijalu mogle naštetiti ne samo djeci koja bi nastala na taj način nego i njihovim potomcima", rekao je Jiahao Sha, direktor Laboratorija za reproduktivnu medicini pri Sveučilištu Nanjing u Kini.

Nezavisni znanstvenici pozdravili su uspjeh svojih kineskih kolega, ali i upozorili da proizvodnja ljudske sperme dovodi u pitanje sigurnost i etiku, a postoje dvojbe i oko legalnosti takvog postupka.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG