Dostupni linkovi

Štete od suše u RS: Poljoprivrednici se ne uzdaju u pomoć entitetskih vlasti


Ilustracija
Ilustracija

Vlada Republike Srpske procijenila je da gubici u agrarnom sektoru usljed suše iznose 156 000 000 maraka, te da su najviše stradale najznačajnije poljoprivredne regije – Semberija, Posavina i Lijevče polje. Poljoprivredni proizvođači pitaju da li će im država pomoći zbog novonastale nepogode?

Mihajlo Maletić iz sela Kojčinovac kod Bijeljine kaže da trenutna šteta zbog suše na njegovom posjedu iznosi 10 000 maraka.

"Imam zasijana tri hektara pod kukuruzom. Svaki dan obilazim njive i vidim sasušene stabljike i listove. Već sada sam izgubio oko 40 odsto prinosa, a pošto kažu da će se suša nastaviti, nama poljoprivrednicima nema spasa", kaže Maletić.

Maletić je očekivao prinos kukuruza od 1 200 kilograma po dunumu, a sada bi, kako kaže, bio zadovoljan i sa 700 kg.

"2012. i 2013. je bila suša, prošle godine nezapamćena poplava, a sada opet suša! Seljak nikako da uhvati malo mira. U pomoć države se ne uzdam. Kad dođu izbori, tada ima novca za sve. Samo govore – 'Glasaj za mene, glasaj za mene!', a kada prođu, ne vidiš ih sljedeće četiri godine."

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić kaže da su štete na poljoprivrednim posjedima različite, negdje će prinosi kukuruza biti polovični, a negdje će seljaci morati da "otpišu" cijele njive.

"Mi već sada zasigurno imamo najmanje deset odsto površina u koje ne treba ulaziti, jer su toliko uništene, da nisu dovoljne čak ni za proizvodnju stočne hrane", istakao je ministar Mirjanić.

I Poljoprivredno dobro ,,Semberija'', jedno od najvećih dobara u BiH, zbraja štetu nastalu zbog suše.

"Imamo 40 posto štete na kukuruzu, 60 posto na soji, 35 odsto štete na suncokretu. Mi smo u proljetnu sjetvu uložili milion maraka, a sada ni taj milion nećemo moći da vratimo! Kako isplatiti plate i doprinose za radnike, kako uopšte opstati?!", pita se Milorad Gajić, inženjer poljoprivrede u PD ,,Semberija''.

Poljoprivrednici upozoravaju da će, ukoliko se suša nastavi, agrarni sektor u Republici Srpskoj doživjeti kolaps. Zbog nedostatka stočne hrane počeće da slabi i stočni fond, seljaci će prodavati stoku, a moguće je i da nas dočeka "gladna godina".

"U Semberiji se u prosjeku godišnje zasije oko 25 000 hektara kukuruza. Možete onda da zamislite kolike će biti štete kada već sada imamo smanjenje prinosa za 40 odsto, a kiši se još ne možemo nadati!", kaže Mile Pejčić, načelnik Odjeljenja za poljoprivredu grada Bijeljina.

Uprkos svemu, Vlada Republike Srpske još uvijek nije izašla sa konkretnim prijedlozima za pomoć poljoprivrednim gazdinstvima koja su stradala od suše.

XS
SM
MD
LG