Dostupni linkovi

Vanredna vijest

File: Započeti reforme radi učlanjenja u EU

update

Štefan File i kosovski predsednik Fatmir Sejdiu danas u Prištini
Komesar Evropske unije za proširenje Štefan File izjavio je danas u Prištini da institucije Kosova treba da obezbede političku stabilnost, garantuju bezbednost za manjine, posebno srpsku i da započnu reforme potrebne za učlanjenje u EU, ističući da Kosovo ima evropsku perspektivu.

File je zatražio od institucija odlučnu borbu protiv negativnih pojava, organizovanog kriminala ističući da su potrebna konkretna dela u borbi protiv tih problema.

„U nekim oblastima očekujemo napretke, posebno u oblasti vladavine zakona, borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala i konkretne rezultate u oblasti dobre vladavine“, rekao je komesar EU pozivajući se na izveštaj o napretku Evropske unije koji je rađen prošle godine.

Obećao je građanima Kosova da će se i oni jednog dana uključiti u proces liberalizacije viza.

Thaçi: Region više ne zavisi od Beograda

Govoreći o konferenciji na Brdu kod Kranja i problemima sa kojima se suočavaju organizatori, komesdar File je rekao da je na samim liderima da pronađu rešenje. Brisel, po njemu nastavlja da vidi region sa jasnom evropskom perspektivom.

Predsednik Fatmir Sejdiu je rekao da Kosovo nema drugu viziju sem integracije u evropske i evroatlantske strukture.

„Kosovo ima viziju da bude članica EU i članica NATO-a, kako bi imala ravnopravne mogućnosti delovanja i korišćenja beneficija, ali istovremeno i da ostvaruje ono što joj pripada u zajedničkom partnerstvu sa EU, i taj će dan doći. Koliko će biti dug ili kratak put zavisi od našeg rada i naravno od podrške koju imamo“, rekao je predsednik Sejdiu.

Premijer Kosova Hashim Thaçi je posle razgovora sa komesarom Fileom izjavio da o evropskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana ne može više da se odlučuje u Beogradu, dok je govoreći o konferenciji na Brdu kod Kranja rekao da će tamo Kosovo učestvovati kao nezavisna i suverena država.

“Treba shvatiti da demokratizacija i evropska perspektiva zemalja ne zavise od Beograda. Sve su zemlje regiona sada nezavisne i niko nije značajniji od drugih, već su ravnopravne. Kosovo će tamo gde bude predstavljeno učiniti to samo sa ravnopravnim statusom, kao nezavisna i suverena država”, rekao je premier Thaçi.

File je posle posete Prištini otputovao za Tiranu.

*****
Pročitajte i ovo:
File: Brisel sada očekuje više od Crne Gore

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG