Dostupni linkovi

Stećci iz regije mogli bi na listu UNESCO-a od 2014.


Stećci u BiH
Stećci u BiH
Ministri kulture Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore razgovarali su u utorak na Jahorini o dosadašnjim aktivnostima na zajedničkoj nominaciji stećaka kao kulturnog dobra, koje bi trebalo biti uvršteno na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine. Ukoliko stručnjaci UNESCO-a daju pozitivno mišljenje, stećci bi mogli biti uvršteni na popis svjetske kulturne baštine 2014. godine.

Četiri države regije prvi put su samostalno i bez poticaja sa strane prije dvije godine počele rad na valorizaciji zajedničkog kulturnog dobra. Razgovori ministara kulture treći su po redu, od kada je prije dvije godine iz Bosne i Hercegovine pokrenuta zajednička inicijativa o nominaciji stećaka, srednjevjekovnih nadgrobnih spomenika, na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine.

Ukoliko do kraja godine ili čak do jeseni budu gotove tehničke, pravne i normativne pretpostavke za predaju nominacijskog fajla UNESCO-u, slijedi valorizacija nekropola koju na terenu provode UNESCO-vi stručnjaci. Ukoliko oni daju pozitivno mišljenje stećci bi mogli biti uvršteni na popis svjetske kulturne baštine 2014. godine.
Sredoje Nović
Sredoje Nović

„Sa aspekta Bosne i Hercegovine vrlo je bitno da je postignuto apsolutno jedinstvo. Sva resorna ministarstva za resor kulture, svi zavodi za kulturu odnosno za zaštitu spomenika i drugi nadležni organi su jedinstveni u tome da se ovaj projekat privede kraju“, kaže ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Sredoje Nović.

Na području četiri države sačuvano je više od 70 hiljada stećaka na oko 3.300 lokacija.

„Ono što smatramo da je isključivo važno u ovoj priči – da se radi o momentima naše zajedničke prošlosti, koja je istovremeno i naša zajednička baština, što znači da smo mi danas odgovorni da se brinemo za ono što smo naslijedili“, istakla je ministrica kulture Republike Hrvatske, Andrea Zlatar Violić.

Ministar kulture Crne Gore Branislav Mićunović vjeruje da stavljanje stećaka na UNESCO-vu listu može doprinijeti razvoju turizma u sve četiri zemlje regiona.

„Ovo su stvari koje utiču na kulturni turizam, ovo su stvari koje utiču na održivi razvoj i ovo su stvari koje utiču na ekonomiju naše četiri zemlje i ovo su stvari koje nas uče da treba predano i mnogo toga da radimo zajedno“, kazao je Mićunović.

Sličnog je mišljenja i ministar kulture i informisanja Srbije Bratislav Petković.

„Ono što imamo u kulturi, to je ono što će nas pred svetom prikazati. Mislim da će ovo proći, ova inicijativa i da će UNESCO to prepoznati. Naravno, ovo je tek početak. Ja smatram ovo početkom jedne plodne saradnje i integracije regiona na tim kulturnim pitanjima i onome što nam je zajednička prošlost“, naglasio je Petković.
XS
SM
MD
LG