Dostupni linkovi

Status kvo u sprovođenju dogovorenog i dijalogu


Kosovo, selo Jagnjenica, oktobar 2011.
Novembar ipak nije doneo rezultate sprovođenja postignutih dogovora između Prištine i Beograda u Briselu. Nije poznat ni tačan datum nastavka dijaloga, iz kojeg se Srbija povukla zbog akcije Prištine da povrati kontrolu na severu zemlje.

Dren Zeka, savetnik Edite Tahiri, šefice kosovskog pregovaračkog tima, navodi da je Priština spremna da nastavi dijalog, iako do sada Beograd sprovodi samo jedan od pet postignutih dogovora.

“Očekujemo da će se sledeća runda dijaloga održati sredinom novembra. Na agendi je predviđeno da razgovaramo o potpunom sprovođenju postignutih sporazuma i da onda razgovaramo o električnoj energiji, telekomunikacijama i o regionalnoj saradnji“, kazao je Zeka.

Tokom dijaloga, dve strane su postigle sporazume u oblastima katastra, matičnih knjiga, te priznavanja diploma, carinskih pečata i o slobodi kretanja.

Zvaničnici Beograda prethodno su kazali da se najpre trebaju uraditi zakonske promene da bi se sproveli dogovori, međutim, situacija na severu zemlje izgleda da je usporila mnogo toga.

Priština očekuje nagradu

EU kao posrednik u ovim razgovorima zatražila je sprovođenje dogovora koji su postignuti, ali do sada nije bilo konkretnih koraka u tom pravcu. Priština, kako Zeka ističe, očekuje i nagradu.

Zgrada Vlade Kosova
Zgrada Vlade Kosova
„Očekujemo da se kao konstruktivna strana u ovom dijalogu nagradimo od strane EU kada su u pitanju naši zahtevi o liberalizaciji viza, ugovornih odnosa sa EU i ubrazavanje plana o dobijanju status kandidata“, kazao je Zeka.

Sa druge strane, srpski analitičar iz Beograda Predrag Simić smatra da je sad za sad teško da se sprovedu sporazumi od srpske strane, iz nekoliko razloga.

„Sa jedne strane postoje obaveze koje proističu iz postignutih dogovora u Briselu, a s druge strane postoji situacija na severu Kosova, pritisak javnosti, i približavanje izbora koji ovu temu stavljaju u kontekst predizborne retorike i vladajućih i opozicionih partija. Tako da se poslednjih dana može videti da se u Parlamentu Srbije ne može postići dogovor čak i oko definicije događaja na prelazima, i to je ono što u ovom trenutku parališe, po mom mišljenju, sprovođenje dogovorenog“, kaže Simić.

On je dodao da Srbija treba biti oprezna kako ne bi paralisala sve što bi trebala da učini do decembra kada će se zauzeti konačni stav o kandidaturi Srbije.
XS
SM
MD
LG