Dostupni linkovi

State Department: Korupcija ozbiljan problem u Crnoj Gori


Korupcija, ilustracija
Korupcija, ilustracija
"Korupcija u Crnoj Gori je i dalje ozbiljan problem, uprkos blagom napretku u borbi protiv te pojave", navodi se u godišnjem Izvještaju State Departmenta o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori za 2011.

Korupcija je izazvana rasprostranjenim nepotizmom, lošom kontrolom sukoba interesa, i neuspjehom izvšne i sudske vlasti da identifikuje i goni korumpirane visoke funkcionere, zaključuje se u dokumentu.

Komentarišući oštre ocjene i fenomen ponavljanja kritika na račun odsustva vlasti da riješi ključne društvene probleme u Crnoj Gori, predsjednik upravnog odbora Koalicije NVO - Saradnjom do cilja, Goran Đurović kaže da je izvještaj rezultat tačnog skeniranja crnogorskih prilika, ali da u iznesenim ocjenama i zaključcima nema ničeg novog.

"Ono što je zabrinjavajuće jeste to što očigledno Vlada Crne Gore ostaje poptuno nijema, bez odgovarajućih reakcija i akcija na izvještaje kako State Departmenta tako i Evropske komisije. Sa druge strane, izvještaj State Departmenta je prilično precizan i, rekao bih, za razliku od nekih drugih izvještaja zaista pominje neke vrlo konkretne primjere kršenja ljudskih prava ili slučajeva korupcije i diskriminacije, što jeste direktan pokazatelj vladi na kojim slučajevima bi na kraju krajeva trebalo da insistira."

Rekavši da će svi nadležni državni organi imati obavezu da dobro prouče Izvještaj State Departmenta kako bi se procijenilo što se može uraditi hitno, a za što je potrebno vrijeme, šef crnogorske diplomatije Milan Roćen je postupio po ustaljenoj praksi predstavnika vlasti da se negativne pojave objašnjavaju fenomenom koji je prisutan i u drugim državama.

Milan Roćen
Milan Roćen
"Ipak, moram da kažem da je veoma važno da sve to podstakne nadležne državne institucije da se još više fokusiraju na rješavanje problema kojih ima u svim oblastima i u mnogo starijim i organizovanijim državama nego što je Crna Gora. Znate, nije to specifikum Crne Gore, korupcija i organizovani kriminal nijesu specifičnost Crne Gore", podsjeća Roćen.

U Izvještaju o ljudskim pravima State Departmenta koji je u četvrtak predstavila američka državna sekretarka Hillary Clinton, u dijelu koji se odnosi na Crnu Goru dodaje se da je jedan od najvećih problema u sferi ljudskih prava loš tretman vlasti prema izbjeglicama iz ratova 1990-ih godina, jer još uvijek nije riješen njihov pravni status, a da su ostali problemi, kako je precizirano, polna, seksualna, etnička i diskriminacija na osnovu starosti i invaliditeta.

Crna Gora na iskušenju

Ostali problemi u oblasti ljudskih prava odnose se na policijska zlostavljanja osumnjičenih u pritvoru, loše zatvorske uslove, kao i dugo trajanje pritvora i suđenja.

Akcentovani su i nedovoljna nezavisnost sudstva, fizički napadi na novinare i politizacija medija, među kojima su, kao najdrastičniji primjeri izdvojeni državna Radio-televizija i državni dnevnik Pobjeda.

Koordinator Građanske alijanse Milan Radović je, rekavši da je Izvještaj objektivan i precizan, naglasio da je i za njega je posebno zabrinjavajuć fenomen odsustva volje vlasti da eliminiše probleme na koje im se ukazuje sa najvažnijih svjetskih adresa. Radović komentariše i veoma konkretne ocjene u vezi nedovoljnih rezultata na polju borbe protiv korupcije:

"Smatram da sudstvo i svi pravosudni organi treba što prije da se pozabave ovim problemima. Treba konačno da procesuiraju visoku korupciju i da je rješavaju i da konačno dođemo do rezultata."

U poređenju sa Izvještajem Evropske komisije koji je objavljen prije dva dana, primjećuje se da je briselski dokumet, koji takođe ukazuje na slične probleme i pojave, sročen u uvijenijoj formi od američkog koji direktno i eksplicitno ukazuje na nedostatke i negativne pojave.

"Rekao bih da je Crna Gora sada na iskušenju da li će u ovom narednom periodu imati snage da pruži adekvatne i kvalitetne reforme, da provodi i primjenjuje zakone u praksi ili će ostati stanje isto a onda neće biti prilike više da se stvari generalizuju, da se vodi javna kampanja da je sve u redu a u suštini nije tako", kaže Milan Radović.

"Stil State Departmenta je da na vrlo jasan i direktan način saopšti mišljenje o problemu koji postoji u nekoj zemlji ili zajednici, za razliku od stila koji baštini Evropska komsija, koji je mnogo više diplomatski. No, čini mi se da i jedni i drugi rade istu stvar u onom što se odvija iza izvještaja, što je njegova pozadina i što je dio komunikacije između zvaničnika Evropske komisije i State Departmenta. Dakle, retorika Evropske komisije u ovom dijelu koja je uslovno rečeno blaža u odnosu na retoriku State Departmenta može samo da prividno zavara onoga koji je posmatrač ali ja sam duboko ubijeđen da su pristupi obje organizacije isti kada su ovi problemi u pitanju", zaključuje Goran Đurović.
XS
SM
MD
LG