Dostupni linkovi

State Department: Zabrinutost zbog korupcije u regiji


Poster u Sarajevu na Međunarodni dan borbe protiv korupcije, decembar 2011. - ilustracija
Poster u Sarajevu na Međunarodni dan borbe protiv korupcije, decembar 2011. - ilustracija
U godišnjem izvještaju o ljudskim pravima State Departmenta se ističe da se Bosna i Hercegovina i suočava s “duboko ukorijenjenim etničkim podjelama koje su i dalje uzrokom raznih oblika diskriminacije i nepoštovanja vladavine prava".

Zlostavljanje i zastrašivanje novinara i civilnog društva ostaju problem u BiH, a upozorava se i na loše stanje u prepunim zatvorima.

Izvještaj također spominje korupciju među vladinim dužnosnicima, te nasilje prema ženama, seksualnim i vjerskim manjinama.

Trgovina ljudima i teškoće u zapošljavanju također su među izazovima koji stoje pred Bosnom i Hercegovinom u zaštiti ljudskih prava.

Korupcija u vlasti i diskrimacija manjina i dalje su jedan od najvećih oblika kršenja ljudskih prava u Srbiji, stoji u izvještaju State Departmenta.

Pohvaljena je vlada Srbije zbog procesuiranja pojedinih dužnosnika za korupciju, no naglašava se da su ti koraci poduzeti tek kada su takvi slučajevi stigli do javnosti.

Po ocijeni mnogih promatrača “postoji veliki broj korupcijskih slučajeva, prekoračenja ovlasti policije, ali i drugih zloupotreba koji nisu prijavljeni i ostali su nekažnjeni”.

Stanje ljudskih prava na Kosovu u 2011. izaziva veliku zabrinutost, ocjenjuje State Depratment.

Nasilje i zastrašivanje kojim se koriste srpski tvrdolinijaši protiv međunarodnih snaga i neistomišljenika rezultiralo je i smrtnim posljedicama.

U izvještaju se navodi diskrimancija etničkih i drugih manjina, posebno LGBT populacije.

State Deprtament podsjeća da iako je vlada kaznila neke dužnosnike zbog korupcije, taj problem je i dalje vrlo raširen, kao i trgovina ljudima.

Grafit u Beogradu
Grafit u Beogradu
Korupcija u Crnoj Gori je i dalje "ozbiljan problem", jedna je od ocijena koje sadrži godišnji izvještaj za 2011. godinu.

U izveštaju se također navodi ocijena o "široko rasprostranjenom nepotizmu" i "lošoj kontroli konflikta interesa".

Kao "jedan od najvećih problema" pomenut je "loš tretman izbjeglica i ostalih raseljenih osoba iz ratnog perioda".

Iznesen je podatak da je odjeljenje unutrašnje kontrole crnogorske policije primilo 63 žalbe "zbog nesavjesnog ponašanja policajaca", a od toga žalba je bila opravdana u 14 slučajeva.

Žene i dalje nisu dovoljno zastupljene na visokim nivoima vlasti uprkos tome što su predsjednica Vrhovnog suda i vrhovna državna tužiteljica žene.

SAD takođe zamera Crnoj Gori što LGBT populacija "i dalje doživljava diskriminaciju, i pored toga što je Vlada donjela mnogo mjera i pokazala da bolje razumije njihova prava".

Makedonska vlada ne poštuje vladavinu zakona, ocjenjuje State Department.

Ocjena je da se vlasti miješaju u rad sudstva, da se procesuiraju politički oponenti, te se ograničava sloboda medija.

Posebno se upozorava na tenzije između albanske i makedonske nacionalne zajednice, kao i diskrimanacija Roma, te drugih vjerskih i etničkih zajednica.
XS
SM
MD
LG