Dostupni linkovi

State Department kritikovao ID, Rusiju, Azerbejdžan


John Kerry predstavlja izveštaj o stanju ljudskih prava u svijetu
John Kerry predstavlja izveštaj o stanju ljudskih prava u svijetu

Novi izvještaj američkog State Departmenta o ljudskim pravima snažno je kritikovao militante Islamske države, kao i vlade Rusije, Irana i Azerbejdžana za kršenje ljudskih prava.

U svim državama našeg regiona korupcija na najvišem novou ključni je problem kao i pristici na medije.

Redovni izvještaj o poštovanju ljudskih prava širom svijeta, navodi da je jedan od najuočljivijih trendova u 2014-toj, brutalnost militanata Islamske države u Siriji i Iraku prema jazidskoj manjini, kao i hrišćanima, Turkmenima, ali i šiitskim i sunitskim muslimanima koji im se ne pokoravaju i ne pristaju na njihove ekstremističke aktivnosti.

Isto tako u izvještaju je podcrtana nesposobnost iračke vlade da obuzda nasilne i kriminalne akcije provladinih šiitskih milicija u takozvanom narodnom mobilizacijskom komitetu koji pomaže vladi u borbi protiv militanata Islamske države.

Državni sekretar SAD John Kerry je predstavljajući izvještaj rekao:

„Terorizam je ozbiljna prijetnja ljudskim pravima. Konflikti su druga. Činjenica radi u 2014-oj, zabilježili smo pogoršanje stanja ljudskih prava u državama kao što su Centralnoafrička Republika, Irak, Libija, Somalija, Južni Sudan, Sirija i Ukrajina, koja je postala žrtva svog susjeda Rusije."

Ruska vlada druga je na udaru snažnih kritika ne samo zbog kršenja ljudskih prava unutar granica Rusije već i zbog aneksije ukrajinskog poluostrva Krim, kao i njene uloge u sukobu na istoku Ukrajine, gdje aktivno pomaže proruskim separtistima.

Ruski politički sistem se u izvještaju kvalifikuje kao „rastuće autoritaran“, sa uvedenim setom novih mjera čiji je cilj represija nad disdentima u zemlji.

Podcrtava se zakon o stranim agentima, zakon protiv ekstremizma i druga sredstva kojim se uznemiravaju, pristiskaju i diskredituju ili procesuiraju svi koji su kritički nastrojeni prema aktuelnoj ruskoj vlasti.

Poseban je problem zakon protiv ekstremizma koji se koristi za procesuiranje religioznih manjina, a posebno je usvojeno nekoliko zakona protiv LGBT populacije.

Navodi se da je korupcija u Rusiji „široko rasprostranjena kroz izvršne ovlasti i pravosudni sistem na svim nivoima vlasti."

Takođe su na Krimu kritikovane „ruske okupacione vlasti„ zbog pritiska na tatarsku zajednicu, još neke religiozne manjine i sve koji se protive okupaciji, a navodi se i da su zbog pritisaka na njih, mnogi bili prisiljni da odu.

Piše i da su ruske snage i separatisti koje podržavaju takođe granatirali urbana naseljena područja gdje su počnili „veći broj teških kršenja ljudskih prava" na istoku Ukrajine uključujući ubistva i otmice.

U izvještaju za Ukrajinu potencira se i odgovornost svrgnutog predsjednika Viktora Janukoviča, za nasilje policije nad demonstrantima tokom protesta koje je u januaru 2014., uzorkovalo smrt više od 100 ljudi.

Takođe je rečeno da je zbog sukoba na istoku Ukrajine pet miliona ljudi uskraćeno za „pristup obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, domovima i mogućnosti da žive u društvu vladavine prava".

Oštro su kritikovane i vlasti Azerbejdžana zbog zloupotrebe pravosudnog sistema za kažnjavanje disidetna, novinara, te aktvista za zaštitu ljudskih prava zbog ukazivanja na široko raprostranjenu korupciju u društvu.

Zabilježen je značajan porast politički motivisanog pritvaranja bez suđenja a potom dugotrajnog predsudskog postupka „osoba koje vlast doživljava kao njihovu prijetnju“

U Azerbejdžanu je takođe zabilježeno fizičko nasilje u vojsci i u zatvorima, a kako navode, uslovi u zatvorima su čak i „prijetnja po zdravlje zatvorenika“ .

I ostale bivše sovjetske države poput, Bjelorusije, Kazahstana, Kirgistana, Turmenistana, Tadžiksitana, Uzbekistana ili Armenije, kritikuju se zbog sistematske korupcije i sistematskog kršenja ljudskih prava i građanskih sloboda i proganjanja kritičara vlasti.

U Avganistanu se uz kontinuirane napade islamskih miltanata bilježi porast nasilja nad novinarima i ženama, ali se primjećuje i da same avganistanske snage bezbjednosti učestvuju u kršenju ljudskih prava, ne samo militanti.

Problem marginalizacije žena u društvu popravio se u 2014-toj, ali unutrašnja i regionalana dešavanja i dalje doprinose tome da je biti žena u Avganisitanu „veoma opasno“.

Iran se oštro kritikuje zbog uskraćivanja slobode govora, medijske slobode kao i visokog broja izvršenja smrtnih kazni, po čemu je Iran druga država sa najvećim brojm egzekucija na svijetu.

U državama našeg regiona korupcija na najvišem nivou i pritisci na medije među glavnim su problemima koje se podcrtavaju u izvještaju State Departmenta o stanju ljudskih prava u 2014.

Kako je rakao, američki državni sekretar John Kerry, neke vlade koje se pominju u ovim izvještajima su među ekstremnima, poput onih u Sjevernoj Koreji ili Siriji, ali su isto tako tu i neke sa kojima SAD, kako je rekao, blisko sarađuju.

"Ali želim da kažem nešto važno o tome. Nelagoda koju ovi izvještaji ponekad proizvedu nekada budu i uzrok jačanja, a ne podrivanja vrijednosti i kredibilnosti ovakvih izvještaja. Istina se ne može uspješno izbjegavati, niti zatvoriti, niti poraziti. Ne tokom vremena. Može se promijeniti. Istina uvjek izađe na vidjelo", poručio je John Kerry.

XS
SM
MD
LG