Dostupni linkovi

Izveštaj Stejt dipartmenta: U Srbiji manjine najugroženije


Stejt dipartment, ilustrativna fotografija
Stejt dipartment, ilustrativna fotografija

Najozbiljniji problem u odnosu na tretman ljudskih prava u Srbiji jesu nasilje i diskriminacija usmereni ka pripadnicima manjinskih grupa, pre svega prema Romima, stoji u izveštaju Stejt dipartmenta o stanju ljudskih prava u svetu za 2014. godinu. Analizirajući prilike u Srbiji u izveštaju se govori i o pritiscima kojima su izloženi novinari, uz konstataciju da je to i generalno značajni problem balkanskih država. Potcrtava se i široko uverenje u javnosti da veliki broj slučajeva policijske torture i korupcije ostaje nekažnjen.

Izvršna direktorka kancelarije Helsinškog odobra za ljudska prava u Beogradu Izabela Kisić ocenjuje da se prakitčno ukazuje na probleme o kojima govore i organizacije za ljudska prava u samoj Srbiji. “Veoma je važno da su teme predmet razgovara i između lokalne i američke administracije”, kaže Kisićeva.

Izabela Kisić
Izabela Kisić

“Naša lista prioriteta je svakako duža, bar u odnosu na ovaj sažetak u koji sam ja imala uvid. U poslednje vreme je veoma ugrožena sloboda izražavanja, što se vidi na primerima obeležavanja genocida u Srebrenici. ugroženi su branitelji ljudskih prava na šta ukazuje, pre svega, kampanja protiv Ombudsmana.”

RSE: Koliko ovakve ocene mogu uticati na relacije američko – srpskih odnosa, s obzirom na to da one dolaze iz same administracije SAD?

Kisić: U ovaj izveštaj je imala uvid i javnost. Oni se objavljuju i na veb sajtu američke administracije. i zapravo je veoma bitno da znamo da je to predmet razgovora koje imaju predstavnici američke vlade i vlade u Srbiji. To neće ugroziti srpsko - američke odnose ali jeste neka vrsta lobiranja za unapređenje ljudskih prava unutar Srbije.

XS
SM
MD
LG