Dostupni linkovi

Zagađenost zraka: Stanovnici Pekinga već 25 dana nisu vidjeli Sunce


Peking, septembar 2014.

Zbog izuzetno velike koncentracije smoga vlasti u Pekingu su stanovnicima naredile da ne izlaze iz svojih domova, a i kada moraju izaći da obavezno nose maske preko usta.

Lebdeće čestice označene kao PM2.5 dostigle su vrijednost od preko 600 mikrograma po metru kubnom. Poređenja radi, Svjetska zdravstvena organizacija smatra zrak nečistim ako je koncentracija ovih čestica iznad 25 mikrograma po metru kubnom duže od 24 sata.

Školama i drugim ustanovama je naređeno da obustave sve aktivnosti van zgrada, a s ciljem poboljšanja situacije naređena je i obustava građevinskih radova.

"Kada sam bio mlađi, kada bih podigao glavu vidio sam Sunce i oblake. Sada vidim samo oblak smoga", kaže jedan stariji stanovnik Pekinga za Sky News.

Kina će smanjiti emisije stakleničkih plinova iz velikih zagađivača u energetskom sektoru za 60 posto do 2020. godine, najavila je u srijedu kineska vlada u državnim medijima.

Kina će također smanjiti godišnje emisije ugljikova dioksida iz elektrana na ugljen za 180 milijuna tona do 2020., objavljeno je na službenoj internetskoj stranici People's Dailyja.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG