Dostupni linkovi

Stano: EK bez komentara za Haradinaja, potrebno pomirenje


Peter Stano
Peter Stano
Glasnogovornik Evropske komisije Petar Stano u izjavi za Radio Slobodna Evropa rekao je kako komisija ne komentira presude Međunarodnog suda za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju ali je naglasio da pomirenje u regiji vodi napretku.

“Želio bih još jednom istaknuti da je nužno da sve strane u regiji rade na pomirenju i unapređivanju dobro susjedskih odnosa, jer je to potrebno regiji i narodima u regiji,” izjavio je Stano za Radio Slobodna Evropa u Bruxellesu.

Na pitanje kako će oslobađajuća presuda Haradinaju i ostalima utjecati na dijalog Prištine i Beograda, Stano je još jednom ponovio da nije na Kosmisiji da komentira odluke Haga, da je ICTY nezavisno pravosudno tijelo, ali da je bitno da svi u regiji rade na prevladavanju ratnih rana i trauma, i da se okrenu budućnosti.

Dopisnik RSE Rikard Jozwiak pitao je Stana da li ima neku poruku za Beograd s obzirom da je u dva tjedna Hag donio oslabadjajuće presude za hrvatske generale, a sada za zapovjednike OVK, te da će se Srbija smatrati “ žrtvom” medjunarodnog suda, glasnogovornik Komisije je ponovio da nije na “njemu ili komisiji” da interpertira sudske odluke.

“Mi ih prihvatamo kako su one donesene, ali razumijemo da narodima koji su bili pogodjeni ratom i sukobima u regiji, trebati vremena da zaliječe ratne rane, i zato naglašavamo da je bitno da političari rade na pomirenju, izgradni i jačanju dobrosusujdskih odnosa," izjavio je Stano.
XS
SM
MD
LG