Dostupni linkovi

Neredi zbog posete Stefanovića, 21 povređeno




FOTO GALERIJA: Demonstracije zbog posete Borka Stefanovića Prištini

Amra Zejneli

Šest demonstranata i petnaest policajaca, od čega dva teško, je povređeno u četvrtak tokom protesta Pokreta "Samoopredeljenje" zbog posete šefa srpskog pregovaračkog tima Borka Stefanovića Prištini. Dvoje demonstranata je uhapšeno.

Policija Kosova je rekla da je do sukoba došlo tokom sastanka Stefanovića sa ministrom pravosuđa i zamenikom premijera Hajredinom Kučijem u zgradi ministarstva.

Demonstranti su zatim kamenicama polupali prozore na prva tri sprata zgrade sedišta Kosovske vlade tokom sastanka Stefanovića i šefice kosovskog pregovaračkog tima Editom Tahiri.

Policija je upotrebila suzavac da rastera demonstrante.

Stefanovićeva poseta je prva jednog srpskog zvaničnika nakon proglašenja kosovske nezavisnosti. On se sastao sa predstavnicima kosovskih institucija u sklopu dijaloga Prištine i Beograda koji je počeo u martu.

Premijer Kosova Hašim Tači je nakon sastanka sa privremenim specijalnim predstavnikom EU za Kosovo Fernandom Djuentilinijem, posetu Stefanovića ocenio je kao korak u pravcu stvaranja dobrih odnosa sa Srbijom.

Policija je upotrijebila suzavac da bi smirila situaciju.

Stefanović: "Ključ nezavisnosti u Beogradu"

Stefanovićeva poseta je prva jednog srpskog zvaničnika nakon proglašenja kosovske nezavisnosti. On se sastaje se sa predstavnicima kosovskih institucija u sklopu dijaloga Prištine i Beograda koji je počeo u martu.

Borko Stefanović (D) i Edita Tahiri (L), na početku pregovora u Briselu 9. maja 2011. godine
“Mogu reći da je ovo početak de jure priznanja Republike Kosova od strane Srbije, a u bliskoj budućnosti se može desiti da i zvaničnici Republike Kosova vlasti u Beogradu. Ovo je dobro za obe države, za budućnost naroda, za dobrosudske odnose”,
kazao je Tači nakon sastanka sa privremenim specijalnim predstavnikom EU za Kosovo Fernandom Djuentilinijem.

Poslanik pokreta "Samoopredeljenjeiz ovog pokreta Glauk Konjufca je tokom sednice Skupštine Kosova kritikovao Vladu zbog Stefanovićeve posete.

“Vlada Kosova ne samo što priznaje Srbiju koja nas ne priznaje, već poziva njene predstavnike da šire svoju otrovnu antialbansku propagandu, protiv države Kosova, ali ovog puta iz objekta Vlade naše republike. Ovo je sramota i neviđeni skandal”, kazao je on.

Stefanović je jutros ušao na Kosovo preko graničnog prelaza na Merdarima, a celog dana će ga pratiti Policija Kosova, rekla je za RSE portparolka kosovske policije Sabrie Kamberi.

Stefanović je u intervjuu za prištinski list "Koha Ditore" rekao da Kosovo ne može ostvariti svoju nezavisnost bez ključa u Beogradu.

"Ono ne može postati član međunarodnih organizacija bez nas i bez dogovora sa Beogradom ne može biti održivog puta ka Evropi", naglasio je Stefanović, koji je ocenio da je pitanje severa ključno za rešavanje problema Kosova.

Stefanović se sastao i sa srpskim predstavnicima na Kosovu.

Beograd i Priština započeli su razgovore 8. marta 2011. godine u Briselu. Kako su mediji tada izvestili razgovori su počeli u dobroj atmosferi.
XS
SM
MD
LG