Dostupni linkovi

Rasmunsen: Crna Gora na pravom putu


Anders Fog Rasmunsen, generalni sekretar NATO-a
Anders Fog Rasmunsen, generalni sekretar NATO-a
Crnogorski premijer Igor Lukšić po drugi je put boravio u sjedištu NATO-a u Briselu, gdje je učestvovao na sastanku predstavnika Sjeverno–atlantskog saveza i Crne Gore.

Integracije u NATO i Evropsku uniju (EU) idu zajedno, ruku pod ruku, ne samo zato što se ti ciljevi preklapaju, već i zbog toga što je to dobro za zemlju, ocijenio je premijer Lukšić. Prema njegovim riječima, na sastanku je razmatran napredak koji je Crna Gora napravila na putu ka članstvu u NATO.

„Uspješno smo zaključili prvi ciklus u MAP-u i zajednički radimo na pripremi detalja koji su neophodni da bismo dobili poziv za članstvo, kad god to članstvo došlo, i kad god zemlje članice procijene da je Crna Gora spremna da postane dio NATO-a“, rekao je Lukšić.

On je kazao da vjeruje da NATO garantuje mir i stabilnost u regionu.

Lukšić je iskoristio još jednu priliku da svim zemljama članicama NATO-a zahvali na pomoći tokom vanrednog stanja u februaru, zbog neuobičajeno jake sniježne oluje koja je zahvatila Crnu Goru.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmunsen čestitao je Crnoj Gori na reformama koje pravi na putu ka članstvu u Alijansi.

„Crna Gora je važan partner i kandidat za članstvo u NATO. Čestitam vam na sprovedenim reformama, a posebno u političkom i vojnom dijelu“, rekao je on.

Rasmusen smatra da su reforme koje sprovodi Crna Gora ambiciozne, i da je ona na pravom putu.

“Treba još posla da se odradi, ali na pravom ste putu. Ohrabrujemo Crnu Goru da nastavi da ispunjava svoje obaveze u sprovođenju reformi u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije”, poručio je prvi čovjek NATO-a.

Ispunjavati obaveze, ne licitirati datumima

Rasmusen je kazao da u Alijansi cijene doprinos Crne Gore stabilnosti i bezbjednosti regiona.

„Nadamo se budućoj saradnji sa Crnom Gorom u svim oblastima značajnim za bezbjednost i stabilnost Balkana“, dodao je on.
Ilustracija
Ilustracija

Zahvalio se Crnoj Gori na pomoći u misiji ISAF u Avganistanu, što je kako je rekao Rasmunsen, prvi prioritet NATO-a.

Rasmusen je kazao da ne očekuje nova proširenja na Samitu u Čikagu, ali očekuje da će biti konstatovan napredak koji su Crna Gora i ostali kandidati napravili.

„Vidjeli smo značajan napredak koje crnogorske vlasti ulažu da ispune reforme u određenim oblastima. Što se tiče novih smjernica na putu ka članstvu u NATO, one su jasne i propisane, nove nećemo postavljati”, rekao je on, podsjećajući da vrata NATO-a i dalje ostaju otvorena.

Upitan na kom samitu Crna Gora može očekivati status kandidata, Rasmusen je kazao da je najvažnije ići korak po korak i da ne treba postavljati rokove.

“Crnu Goru i ostale zemlje Zapadnog Balkana vidim u NATO i EU. Zemlje kandidate ćemo tretirati pojedinačno, i od Crne Gore će zavisiti da ispuni ciljeve i ostvari napredak", zaključio je on.

Najavažnije je sada koraka po korak ispunjavati obaveze a ne licitirati datumima, smatra Ramunsen.

Na sastanku Komiteta za partnerstvo i politiku u utorak usaglašen je treći paket od 49 ciljeva za Crnu Goru sa preporukom Savjetu NATO-a da ga usvoji. Realizacija ciljeva očekuje se u naredne dvije godine.

Crna Gora je od 2009. godine članica MAP-a, u okviru kojeg sprovodi vojno-odbrambene i političke programe saradnje.

Lukšić će se u četvrtak, drugog dana posjete Briselu, sastati sa predsjednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom i komesarom za proširenje Štefan Fileom.
XS
SM
MD
LG