Dostupni linkovi

Šta stoji iza međuvjerskog vrenja između Albanaca u Malesiji


Malesija, foto: VIJESTI
Malesija, foto: VIJESTI
Učestali incidenti među Albancima u Malesiji, koji su imali obilježje međuvjerskih konflikata, kulminirali su masovnom tučom gimnazijalaca u Dinoši katoličke i islamske vjeroispovijesti u ponedjeljak uveče.

Zaprepašćeni mještani Malesije i šira javnost pita se kako je moguće da se to događa u sredini koja je bila primjer međuvjerske tolerancije i da li iza svega stoje neki „viši“, politički razlozi?

Epska pjesma o pobjedi Albanaca nad Turcima, koju su u gimnaziji u mjestu Dinoši pustili učenici katoličke vjeroispovijesti, bila je povod za zavadu sa učenicima islamske vjere koji su se osjetili uvrijeđenima.

Došlo je do masovne tuče u kojoj su trojica gimnazijalaca povrijeđena, nakon čega je pedesetak aktera i očevidaca privedeno u podgoričku policiju.
Katolička crkva uz groblje u mjestu Dinoše
Katolička crkva uz groblje u mjestu Dinoše

Do tog incidenta došlo je samo nekoliko dana nakon što je intervencijom policije spriječen veći sukob stanovnika Malesije, koji je počeo zabranom mještana Dinoše islamske vjere katolicima iz susjednih sela da primaju saučešće u crkvi na mjesnom groblju.

Šta objašnjava neočekivane, nemile scene iz Malesije? Da su komunalni problemi samo povod a da nešto Ili neko drugi stoji iza međuvjerskog vrenja među Albanicima u Malesiji, još prije dve dana za RSE konstatovao je istoričar Vaselj Camaj.

"Ja mislim da se to negdje u nekoj tuđoj kuhinji priprema. Odakle to dolazi meni nije jasno, ali normalno da je ovo područje podložno da da bi se napravio nekakav incident", ocijenio je on.

Apel da se prevaziđe problem

I pošto je došlo do još jednog incidenta, narasle su spekulacije kako je u sve, prste umiješala politika, odnosno gradska vlast u Podgorici. Njoj, navodno, ne bi odgovaralo da uspije najavljeni referendum o osamostaljivanju opštine Tuzi, čime bi vladajuća DPS izgubila značajan dio biračkog tijela, zahvaljujući kome ostvaruje prevlast u glavnom gradu.

Da je to ključni razlog pretpostavlja i Vaselj Siništaj, odbornik Građanske inicijative u gradskoj opštini Tuzi.

"Vrlo je vješto neko iskoristio sve te prilike i to sada pred najavljeni referendum i vjerovatno se stvara loša slika o ovome kraju. Nekome je stalo da ovakva podjela, koja je najosjetljivija u ovom kraju bude kao primjer ili kao dokaz pred međunarodnom zajednicom da smo mi htjeli da to učinimo, ali da ne postoji sloga tih građana da se to provede", smatra Siništaj.

Tezu da vlast ima veze sa sukobima u Malesiji, oštro odbacuje poslanik DPS-a Ljuiđ Škrelja.

"To apsolutno odbacuje. Tu nema trunke istine. Malisori su uspostavili običaj, prihvatili su kanon Leka Dukađinija i ispoštovali ga. Malisori su zaustavili krvnu osvetu i bez DPS-a, kada nije bilo DPS-a. Znalo se u svemu, kako se dočekuje i kako se prati i to nema nikakve veze sa politikom", istakao je Škrelja.

Da li će se strasti u Malesiji stišati i koliko su za njih odgovorni i albanski političari i prije svega vjerske vođe, koje se nijesu oglašavale.

"Ja apelujem na građane Malesije, da oni prevaziđu taj problem. Imaju kapaciteta za to, imaju tradiciju, imaju morala imaju znanja da to prevaziđu", poručuje Ljuiđ Škrelja.

Vaselj Siništaj kaže da se plaši da je stanovnicima Malesije proteklim događajima već nanijeta šteta.

"Ali sa druge strane hoću da vjerujem u čvrstoću tih političara iz Malesije, vjerskih poglavara i rukovodstva gradske opštine i da će se ovo stanje koje neko vješto pokušava da odugovlači, juče kroz groblje, danas kroz školu, a preksjutra može biti nešto drugo, ne daj bože, da će se ove tenzije i strasti smiriti polako, da će se normalizovati život. U ovom kraju je bilo ljudi koji su znali, umjeli i koji su predvodili kraj u mnogo težim situacijama nego što je bilo ovo u proteklih nekoliko dana", kaže Siništaj.
XS
SM
MD
LG