Dostupni linkovi

Krivokapić novi stari predsjednik SDP


Dosadašnjeg predsjednika Socijaldemokratske partije Ranka Krivokapića podržalo je 197 delegata, dok su za njegovog protivkandidata Ivana Brajovića glasala 162 delegata Osmog kongresa stranke. Time je Krivokapić ponovo izabran za predsjednika SDP-a manje članice vladajuće koalicije. U pobjedničkom govoru nakon saopštenih rezultata Krivokapić je poručio da je pobijedio SDP koji je očuvao nezavisnost partije i pored brojnih udara tokom kampanje:

„Ovo je pobjeda SDP-a, SDP-a koji je uspio da odbrani svoju nezavisnost, ali je i pobjeda demokratske Crne Gore. One Crne Gore koja nas je pustila da sami odlučujemo o sebi. Naravno, ovo je poraz svih onih koji nisu u te dvije kategorije, a bavili su se SDP-om. Mi smo bili tih 80 dana u očima čitave Crne Gore. Najvećim dijelom bio je to obračun sa SDP-om. Moć raznih medija, moć raznih neprofesionalnosti, pokušala je oštetiti SDP. I kao uvjek što vas ne uništi to vas ojača. SDP je pokazala da ostaje jedinstvena, a njen ugled je veći, veći za demokratski iskorak ove partije.“

Krivokapić je poručio da Crna Gora mora da očuva dostignuto, ali da mora da se mijenja, potencirajući da će SDP biti na tom putu. On je ocjenio da SDP nastavlja ka velikim izazovima, među kojima je izborna godina u koju se ušlo, kako je rekao, bez obzira da li će izbori biti za šest mjeseci ili godinu.
„Crna Gora je pred istorijskim ciljem NATO-a, koji smo mi dominantno iznosili i očuvali. Ova partija iz ovoga, osnažena u javnosti, mora ući spremna u te izbore i biti jača nego ikad do sada. To je poruka ovog kongresa i to je poruka nove snage Socijaldemokratske partije Crne Gore“, rekao je Krivokapić zatvarajući Kongres.

Potpredsjednik Ivan Brajović je čestitajući Krivokapiću na pobjedi, saopštio da je imao želju da se angažuje na očuvanju jedistva SDP-a i na novom iskoraku SDP-a.

Čuli smo rezultate izborne komisije i ja čestitam mom protivkandidatu. Sad je na njemu ta odgovornost da uradi ono što sam ja namjeravao. I na kraju, što se mene tiče, pravi pobjednici ovih kongresnih dešavanja su ovih 162 kojima sam beskrajno zahvalan.“, rekao je Brajović koji je kampanju ocjenio prilično intenzivnom, neuobičajeno dugom i pomalo agresivnom.

Osmi kongres SDP-a je počeo u 11 časova, kada su se osim Krivokapića kao predsjednika, delegatima obratili i gosti i socijaldemokrate iz regiona i Evrope.

Socijademokratska partija je jedina politička stranka u Crnoj Gori koja je od početka na demokratskom, gađanskom i evroatlantskom putu, te ne bježi od svoje istorije i kao takva je garant za budućnost Crne Gore, saopštio je u pozdravnom govoru lider stranke Ranko Krivokapić pred više od 360 delegata i više desetina gostiju na Osmom stranačkom kongresu. Krivokapić je, obraćajući se prisutnima, saopštio da se stranka nalazi pod političkim udarima, ali je, kako je konstatovao, izborno najjača u ovom trenutku:

„Sada na audijenciji četvrt vijeka, ostajemo jedini izvorni borci za nezavisnu, građansku, evroatlantsku Crnu Goru. Partija koja je povratila ideale i ideje građanske i nezavisne i evroatlantske Crne Gore do 21. maja sada je pred izazovom da odbrani svoju nezavisnost, kao najpouzdaniji garant kontinuiteta te politike u Crnoj Gori.“

Govoreći o ekonomskim perspektivama, Krivokapić se založio za model stvaranja, a ne rasprodaje društvenog bogatstva:

„Nakon ekonomije privatizacije i zaduživanja krajnje je vrijeme da se napravi čvrst otklon prema ekonomiji stvaranja i kreiranja proizvodnih radnih mjesta. Model razvoja koji dominantno leži na prodaji nekad stvorenog i održava se zaduživanjem za tekuće potrebe uveo je Crnu Goru u visoku zaduženost. U nekim segmentima ekonomski napredak je očigledan, snažan i svima vidljiv. I tu su socijaldemokrate dale svoj značajan ali nedovoljno uvažen doprinos. Moramo kritički vidjeti stanje da bi ga mijenjali! Ne više zbog vlasti, nego zbog shvatanja vlasti kao dužnosti i odgovornosti, a ne kao privilegije.“

Krivokapić je ukazao da je potrebno zaustaviti odlazak sa sjevera, zaustaviti zagađeni dio medijske scene i ukazao na potrebu sprovođenja vladavine prava kao najvažnijeg cilja socijaldemokrata:

Od zamora proširenja Evropske Unije za nas mnogo je opasniji zamor od obavezne politike reforme. Samo reformske politike nas mogu dovesti u porodicu demokratskih i prosperitetnih država. Ako je borba sa kraja prošlog i početka ovog milenijuma bila borba za građansku i nezavisnu državu, danas iste ciljeve dominantno ostvarujemo kroz borbu za vladavinu prava. Jedino pravda omogućava slobodu za svakog građanina.“

Govoreći o partneru na vlasti, Demokratskoj partiji socijalista, Krivokapić je ocjenio da je sa tom strankom SDP sproveo svoj program i da njegova partija predstavlja realnu alternativu Đukanovićevom DPS-u:

„Imamo strateškog partnera u vlasti na putu evroatlantskih integracija. Ali mi smo mu istovremeno i najozbiljnija alternativa. Drugi se tek rađaju. Mi trajemo! Moć trajanja imaju samo najozbiljniji i najvredniji u politici. Mi ne bježimo od svoje prošlosti i zato vjerujemo u budućnost Crne Gore.“

Stranački kongres je započeo intoniranjem državne himne. Tome je prethodio zajednički ulazak u salu Krivokapića, njegovog protivkandidata Ivana Brajovića i predsjednika DPS-a Mila Đukanovića, kada su prisutni skandirali Krivokapiću a zatim Brajoviću. Kongresu su prisstvovali predstavnici gotovo svih političkih partija u Crnoj Gori, predstavnici diplomatskog kora, političari iz regiona socijaldemokratske orjentacije i predstavnici nevladnog sektora. Čestitke učesnicima kongresa stigle su od evropskih i vanevropskih socijaldemokratskih organizacija.

Milo Djukanovic na osmom kongresu SDP
Milo Djukanovic na osmom kongresu SDP

Premijer Milo Đukanović je obraćajući se prisutnima ukazao da sa koalicionim partnerom SDP nema identične političke poglede i najavio da će njegova partija na narednim izborima potvrditi svoju superiornost:

„I danas kada naši politički pogledi u odnosu na izazove pred kojima se nalazi Crna Gora, nijesu sasvim identični, mi se pokušavamo odnositi odgovorno i posvećeno prema državno političkim prioritetima i veoma pažljivo prema koalicionom partneru, poštujući prije svega ono što smo zajednički uložili u temelje savremene Crne Gore.“

Struja koja podržava Brajovića je, prema procjenama analitičara, bliža je politici dugogodišnjeg koalicionog partnera, Demokratske partije socijalista, dok je Ranko Krivokapić u više navrata napravio otklon od ekonomske politike Đukanovićevog DPS-a. Analitičari procjenjuju, takođe, da će teško biti održati jedinstvo SDP bez obzira na to ko bude izabran da je ubuduće vodi.

XS
SM
MD
LG