Dostupni linkovi

Šta je stvarno Rama rekao


Edi Rama
Edi Rama

Premijer Albanije, Edi Rama, u razgovoru za televiziju “Klan Kosova”, kojem je prisustvovao i kosovski zamjenik premijera, Hašim Tači, kazao je da Evropa mora da shvati da su Albanci potrebni Evropi onoliko koliko je i ona potrebna Albancima.

„Ukoliko Evropa gleda na Balkan i na razvoj na Balkanu, bez obzira na njegovu sudbinu, ukoliko ne shvati da se procesi pogrošavaju zbog nestabilnosti u regionu, i ne shvati da treba da pokaže volju da ubrza saradnju među zemljama regiona i tako ubrza i integraciju, onda zaista može nesvesno postati sponzor nacionalističkog folklora.

Reakcije na Raminu izjavu

Neprecizan prevod dijela intervjua Edija Rame u kojem on govori o budućnosti Albanije i Kosovo izazvao je burne reakcije.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Đurić je izjavio da Ramine izjave "predstavljaju napad na mir, grubu prijetnju stabilnosti u regiji i opasan poziv na prekrajanje granica na Balkanu".

Siguran sam da je ono što smo prošle godine otpočeli u Prizrenu, kada je održan prvi sastanak dveju vlada), što smo nastavili ove godine, i ono što zapravo svakodnevno radimo sa Vladom Kosova, da je to put nacionalnog ujedinjenja sa sredstvima 21. veka, u funkciji unije, koja će biti sigurnija, potpunija, i istovremeno će okončati mirovni projekat za sve zemlje Evrope“, kazao je Rama.

Premijer Rama je dalje kazao da se trebaju iskoristiti sve mogućnosti koje mir pruža, kako bi se ujedinili Albanci prilikom njihovog delovanja – od onog pojedinačnog do državnog - kao što su ekonomija, obrazovanje, energetika, turizam, poljoprivreda, trgovina, infrastruktura, itd.

„Zašto su u Beogradu uznemireni zbog toga? To je zato što su i u Beogradu shvatili da prema Albancima više nema šanse da se ponašaju kao prema građanima drugog reda. I, hteli ili ne, moraju da prihvate da su Albanci nova realnost na Balkanu i odlučujuća snaga za budućnost Balkana“, kazao je Rama

„Ujedinjenje Albanaca Albanije i Kosova, pošto su oni zapravo Albanci koji žive u dve albanske države, je nezaobilazno i neosporno. Pitanje je kako će se to desiti? Desiće se u funkciji EU, kao jedan prirodan proces uz razumevanje svih, ili će se desiti kao reakcija na evropsko slepilo da sama Evropa shvati da treba da promeni pristup prema samoj sebi, tako što će se od jedne snage koja je sve više zavisna od dnevne taktike, pretvoriti u stratešku snagu. Strateška Evropa zahteva da Balkan što pre bude deo nje, i da svim etničkim zajednicama na Balkanu bude olakšano da budu zajedno, a da ne govore o granicama. Taktična Evropa će doprineti tome da ne ostaju druge mogućnosti osim jednog ujedinjenja, koji će takođe biti u funkciji buduće Evrope“, kazao je albanski premijer, Rama.

XS
SM
MD
LG