Dostupni linkovi

EU pozvala države Evrope na raspravu o Evropskoj političkoj zajednici


Zvaničnici EU su potvrdili da su pozivnice upućene i zemljama Zapadnog Balkana. Na slici lideri država Zapadnog Balkana sa Charlesom Michelom, predsednikom Evropskog saveta u Briselu.

Evropska unija je uputula pozivnice zemljama koje pripadaju evropskom kontinentu, a nisu članice Unije za učešće na samitu o Evropskoj političkoj zajednici.

Zvaničnici EU su potvrdili da su pozivnice upućene i zemljama Zapadnog Balkana, bivšim sovjetskim republikama, Turskoj i Velikoj Britaniji.

Rusiji nije upućen poziv. Samit će biti održan 6. oktobra u glavnom gradu Češke Republike, Pragu.

Kako objašnjavaju evropski izvori, Evropska politička zajednica (EPC) predstavlja platformu za političku koordinaciju evropskih zemalja širom kontinenta.

Ima za cilj podsticanje političkog dijaloga i saradnje radi rešavanja pitanja od zajedničkog interesa kako bi se ojačala bezbednost, stabilnost i prosperitet evropskog kontinenta.

Samit će okupiti lidere evropskih zemalja na ravnopravnoj osnovi i u duhu jedinstva, idealno jednom ili dva puta godišnje.

"EPC ne zamenjuje postojeće organizacije, strukture ili procese i nema za cilj stvaranje novih u ovoj fazi", tvrde zvaničnici EU.

Budući da se radi o preliminarnoj raspravi koja će u jednom trenuktu u bliskoj budućnosti verovatno voditi ka formalnom formiranju ovog tela, ne postoji namera da se izda zvanična deklaracija ili formalni zaključci na kraju prvog sastanka Evropske političke zajednice.

Ideju o formiranju EPZ je prvo iznela Francuska, a potom je ovu inicijativu podržao i predsednik Evropskog saveta, Charles Michel.

Prema francuskoj inicijativi, Evropska politička zajednica bila bi otvorena za evropske države koje dele zajednički skup demokratskih vrednosti.

Lideri država članica EU su već održali prvu raspravu oko ove inicijative na samitu koji je odrzan u Junu. Praški samit će biti prvi gde će se oko EPZ raspravljati sa svim evropskim zemljama koje imaju šansu da buudu deo ovog tela.

XS
SM
MD
LG