Dostupni linkovi

Srušen kultni hotel "Crna Gora"


Kao što ponekada novo vrijeme briše tragove i svjedočanstva starog, pogotovo u društvima koja nemaju snage ili volje da gradeći novo sačuvaju duh starog, tako je od srijede uveče i Podgorica nepovratno ostala bez jednog od svojih najvećih simbola - Hotela Crna Gora. Nema više hotela, gradske kafane i čuvene bašte gdje su dolazile i prolazile generacije Podgoričana i gostiju glavnog grada Crne Gore.

Na mjestu gde je nekada bio stari hotel, prema planu koji su smislili gradski oci do 2015. godine nići će veliko zdanje sa potpisom čuvenog lanca hotela Hilton.

Srušeni dio hotela i potpuno srušene kafana i bašta, slika je koja je u četvrtak ujutro mnoge Podgoričane ostavila bez teksta, tužne i razočarane:
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00
Direktan link

Pitali smo Podgoričane da li će navraćati i u novi hotel sa potpisom Hilton kada bude sagrađen i otvoren za goste i stanovnike glavnog grada:
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:28 0:00
Direktan link

Mirjana Popović je, kako se to kaže tipična Podgoričanka i na rušenje hotela Crna Gora gleda gotovo kao na odlazak člana porodice. Ironično predviđa da je slijedeća na spisku Sahat kula, jedini preostali spomenik stare Podgorice:

“Sahat Kula jer bi tu dobro pasao jedan kružni tok a možda i mali tržni centar. Kako god, za veću i ljepšu Podgoricu - uvijek, ali za viziju grada onih koji misled a svijet počinje od trenutka kada su se oni rodili – nikada. Čelnika grada Podgorica bih birala po jednostavnom receptu - da umije da priča viceve i da je beskrajno duhovit. Takvi ljudi ne bi činjeli kasting po svom gradu i u to sam ubijeđena. A ovaj naš, samo neka je zdravo”.

Nema gosta iz regiona koji je dolazio u glavni grad a da bar nije popio kafu u čuvenoj bašti ili prenoćio u starom hotelu Crna Gora, jednom od najvećih simbola Podgorice. Hotel Crna Gora je bio više od hotela, u vrijeme NATO bombardovanja 1999. zvali su ga Kazablanka kao mjesto gdje su se dobijale i prenosile informacije među brojnim domaćim i stranim novinarima koji su tada izvještavali iz glavnog grada Crne Gore. Stari hotel je u novije vrijeme bio mjesto gdje su se iščekivale po Crnu Goru neke od najvažnijih vijesti poput one o rezultatu referenduma o nezavisnosti, u maju 2006.

Arhitektu Miodraga Miška Burzana pitamo da li očekuje da novo zdanje sačuva duh starog hotela i donekle taj ambijent i atmosferu koji su nekeda krasili hotel, kafanu i baštu:

“Ipak je to jedna imitacija. Taj novi hotel kao respektuje nešto od toga, po obliku i formama, respektuje donekle taj identitet sredine, ali to je jedno krajnje kompromisno rješnje. Ja kao arhitekta to ne prihvatam. U svakom slučaju sigurno je da ne može nadomjestiti jedan hotel kao što je bio hotel Crna Gora jer ništa novo ne može imati patinu i ono zarobljeno sjećanje i vrijeme koje je bilo u tome kamenu, terasama, zasjenčenim terasama i hladovini”.

Hotel Crna Gora izgrađen je daleke 1953. po projektu arhitekte Vukašina Popovića, a njegovom izgradnjom počeo je razvoj savremene hotelske industrije u Crnoj Gori .

Lokacijom i šarmom hotel Crna Gora je decenijama privlačio mnoge posjetioce Ugostiteljsku ponudu hotela, pored smještaja 129 soba, činili su restoran, aperitiv bar, kamena terasa ili čuvena bašta hotela, četiri kongresne sale, Gradska kafana – jedna od najprostranijih sala za vjenčanja, prijeme i ostala okupljanja.

Toga više nema… Ostale su samo uspomene na ono što je hotel nekada bio i što je predstavljao.

Stariji Podgoričanin, gotovo kroz suze kaže da će mu nedostajati stari šmek hotela i posebno kamen koji je nekada ukrašavao fasadu a koji potiče sa ostrva Brač u Hrvatskoj:

“Ovaj mi je kamen žao…Sve mi je žao. Sve sam ja čuo i da će biti sedam spratova, da će biti nova građevina ali mi ih imamo takvih dosta. Ova bašta ovdje je za mene bila neprikosnovena”, kazao je.
XS
SM
MD
LG