Dostupni linkovi

Srpski privrednici najavili radikalizaciju protesta


Ilustracija
Ilustracija
Srpski privrednici na severu Kosova najavili su da se njihovi protesti od utorka mogu radikalizovati ukoliko se zahtevi privrednika upućeni međunarodnim misijama ne ispune.

Oni su više od 15 dana blokirali puteve oko Zubinog Potoka na severu Kosova, protestujući protiv hapšenja njihovog kolege Jevrema Pantelića.

Srpski privrednici zahtevaju da se prestane sa hapšenjima privrednika na severu Kosova zbog neplaćanja poreza i carinskih dažbina po navodima kosovskih optužnica, da se prekine kontrola i evidentiranje robe na graničnom prelazu u mestu Banje, te da se oslobodi biznismen Pantelić osumnjičen za umešanost u organizovani kriminal, pranje novca, utaju poreza i prevaru za izbegavanje plaćanja uvoznih carina i akciza.

Ratomir Božović, predsednik udruženja privrednika Zubinog Potoka, u izjavi za Radio Slobodna Evropa naglasio je da je jedan od zahteva i to da se misija EULEX-a vrati statusno neutralnim okvirima.

“U svakom slučaju mi očekujemo da će naši zahtevi naići na razumevanje od strane šefa misije i da će pozitivno odgovoriti. Vreme je da počnu ljudi normalno da žive, i da se vrate okvirima poslovanja i normalnog života. Činjenično stanje pokazuje da su se stavili u izvršnoj vlasti nepriznatih kosovski institucija i vrše teror, zastrašivanje i proganjanje srpskog stanovništva na severu Kosova i Metohije ”, kaže Božović, osvrćući se na hapšenja koje je EULEX izveo tokom ove godine u Zubinom Potoku.

Krasniqi: Blokada puteva i zabrana slobode kretanja ljudima i automobilima je protivzakonita.
On je dodao da će u slučaju neispunjavanja zahteva, privrednici radikalizovati proteste.

“Najavili smo. Ne bih sad da pričam. Videće se. Sve zavisi od odgovora. U svakom smislu sve u granicama civilizovanih i demokratskih principa. Ništa nasilno, nećemo dati prostora da nas EULEX optuži za destabilizaciju”,
kaže Božović.

Portparol misije EULEX Blerim Krasniqi kazao je da ova misija trenutno razmatra zahteve srpskih privrednika na severu Kosova, ali ističe da će EULEX nastaviti sa sprovođenjem vladavine zakona na celoj teritoriji zemlje, te da će, kako je naveo, one osobe koje krše zakon biti suočene sa pravdom bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

“Blokada puteva i zabrana slobode kretanja ljudima i automobilima je protivzakonita. Eulex policija i tužioci vrše istragu i hapse kada postoji dovoljno dokaza da je neko prekršio zakon”, kaze Krasniqi dodajući da je Pantelić optužen za nekoliko ilegalnih dela.
XS
SM
MD
LG