Dostupni linkovi

Ambasador Srbije na razgovoru zbog poslanika na izborima na istoku Ukrajine


Skupština Srbije, ilustrativna fotografija
Skupština Srbije, ilustrativna fotografija

Ukrajina je reagovala zbog prisustva dva posmatrača iz Srbije na nelegalnim izborima u Donjecku i Lugansku, inače narodna poslanika iz redova vladajuće Srpske napredne stranke. S obzirom na to da Srbija kao država ne priznaje otcepljenje delova Ukrajine, odnosno priznaje teritorijalni integritet ove države, ovaj čin dva člana Parlamenta je očigledno u suprotnosti sa spoljnom politikom te zemlje. Ministarstvo inostranih poslova je saopštilo da Srbija priznaje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine i nastavak mirovnog procesa i da se jedino dijalogom može doći do rešenja. U skladu sa tim, Ministarstvo saopštava da predstavnici nijedne zvanične institucije, ni Vlade ni Skupštine, nisu bili angažovani kao posmatrači niti uključeni u izborni proces na istoku Ukrajine.

Partijski šefovi dvojice poslanika, međutim, objašnjavaju da je to privatna stvar dvojice građana.

Ja ću večeras biti na rodjendanu prijatelja, dobio sam poziv kao Zoran Babić. I bio sam na tom rođendanu i pre nego što sam postao poslanik i biću i kad ne budem poslanik. Ne ide se svuda kao narodni poslanik”, kazao nam je šef poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije na pitanje da li će biti pozvani na odgovornost narodni poslanici čije je učešće u izborima suprotno zvaničnoj politici Srbije. Na naše čudjenje, zar se to može porediti, odgovor je bio nedvosmisleno potvrdan.

Ukrajinska država, medjutim, teško da će progutati ovu priču o rodjendanskom slavlju. Jer, zbog rodjendanske žurke, ne verujemo da bi ambasador Srbije u Kijevu Rade Bulatović bio pozvan na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine. Prva zamenica ministra spoljnih poslova Natalija Haljbarenko sastala se sa Bulatovićem zbog toga što su poslanici SNS Vladimir Ðukanović i Branislav Blažić bili posmatrači na izborima u Donjecku. Pre toga je Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je da ni jedna medjunarodna organizacija od ugleda i nijedna demokratska zemlja na svetu ne priznaju pseudo-izbore u ukrajinskim oblastima Lugansk i Donjeck, niti su tamo slali svoje posmatrače.
A mi, tragom poslaničkog pitanja opozicionog poslanika Borislava Stefanovića po kom osnovu i zašto su poslanici vladajuće Srpske napredne stranke bili posmatrači na nelegalnim izborima, analiziramo da li to zaista može biti privatna stvar dvojice gradjana, kako to objašnjavaju njihovi partijski šefovi.
Poslušajmo najpre šta je rekao poslanik Vladimir Đukanović:

“Zašto smo išli? Pa, iz mnogo razloga, pre svega iz znatiželje da vidimo da li je nešto propaganda ili nije, o čemu se radi ko tu šta izmišlja. Znači iz čiste radoznalosti. Ukoliko se ustanovi da sam prekršio stranačku disciplinu, ja insistiram da budem kažnjen...Vrlo sam svesno otišao tamo, samoinicijativno, i verujte mi, pretpostavljam da bih isto to ponovio.”

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Zoran Babić za RSE tvrdi da je to bio privatan boravak dvojice gradjana i najavio da o tome ima razloga da razgovara samo stranka.

“O gospodinu Djukanoviću i gospodinu Blažiću naravno da ne može da se izjasni ni Skupština, ni skupštinski odbori, zato što su oni u Ukrajini boravili kao fizička lica, privatno, jer su dobili poziv na lično ime. O njima ćemo razgovarati na stranačkim organima. I to je jedino mesto gde možemo da razgovaramo.”

RSE: Da li vi lično vidite njihovu odgovornost, s obzirom da su pozvani kao predstavnici partije, odnosno Parlamenta.

Babić: Ja ću večeras biti na rodjendanu prijatelja, dobio sam poziv kao Zoran Babić. I bio sam na tom rodjendanu i pre nego što sam postao poslanik i biću i kad ne budem poslanik. Ne ide se svuda kao narodni poslanik.

RSE: Zar vi zaista mislite da to može da se poredi sa rodjendanskim slavljem?

Babić: Ali kada poziv dodje na lično ime, a ne na ime narodnog poslanika... Da su pozvani kao narodni poslanici, poziv bi došao u Skupštinu, u poslaničku grupu. Nije došlo, došlo je na ime i prezime.

Davanje legitimiteta

Tim povodom, član Foruma za medjunarodne odnose Bojan Al Pinto Brkić za naš Radio kaže da će, ako se pokaže da su oni bili posmatrači na izborima, Vlada imati problem da objasni evropskim partnerima neuskladjenost svoje spoljne politike sa spoljnom politikom EU.

“Najverovatnije je da niko nije gospodu Djukanovića i Blažića zvao da u privatnom kapacitetu posmatraju izbore, već je njihovo delovanje protumačeno kao prisustvo poslanika srpskog parlamenta koji na neki način daju legitimitet izborima koji su održani u nedelju."

RSE: Šta iza toga treba da sledi, ako ova država ostaje na pozicijama da ne priznaje samoproglašene države u delovima Ukrajine?

Brkić: U istoriji odnosa srpskog i ruskog naroda bilo je dosta tih čudnih delovanja koja su na granici bizarnog. Verovatno ćete se setiti da su tokom 90-ih u Srbiji, na Kosovu, u Republici Srpskoj i delovima Hrvatske, održavani razni izbori i referendumi koje su posmatrali nekakvi poslanici ruske Dume i čak vladajućih stranaka i onda je to posmatrano kao podrška Srbiji. U ovom slučaju, Srbija nije isto što i Rusija, ne može sebi dozvoliti luksuz da se dvojica poslanika stranke na vlasti igraju svoje nezavisne spoljne politike šteteći interesima zemlje. Verovatno bi Parlament trebalo da preduzme neke mere jer, inače, prisustvo poslanika prilikom posmatranja izbora ide sa propratnom notom Ministarstva spoljnih poslova koje, tumačeći spoljnu politiku koju vodi Vlada, daje instrukcije članovima Parlamenta gde bi trebalo posmatrati izbore, a gde ne. Drugim rečima, ako su ova dva poslanika bili posmatrači na izborima, oni su direktno radili protiv politike svoje zemlje. Pitanje je kako su su oni došli na ideju da posmatraju izbore, ko ih je pozvao, kako su učestvovali u nečemu protiv čega se jasno odredila EU, pa čak ni Rusija ne daje jasnu podršku izborima koji su održani u nedelju.

RSE: Šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić u ponedeljak je rekao da je to privatna stvar dva poslanika, a danas dodao da će o tome kao i o eventualnim snakcijama razgovarati na stranačkim organima. Da li je to samo stvar stranke?

Brkić: To je pitanje i za SNS i za Vladu Srbije da li je to deo naše spoljne politike. Ako jeste, onda u redu, ako nije, oni moraju biti sankcionisani. Ali je pitanje kako su se oni našli tamo, ipak je malo čudno da oni odlutaju do Donjecka i tamo posmatraju izbore a da u Beogradu o tome niko ništa ne zna.

Istovremeno u Briselu je evropska šefica za bezbednost i spoljnu politiku Federika Mogerini ponovila stav Brisela o izborima na istoku Ukrajine:

"Takozvani izbori su ilegalni i nelegitimni i neće biti priznati, ali oni su takođe i ozbiljna opasnost za nastavak dijaloga i za mir koji pokušavamo da postignemo na licu mesta.”

Podsetimo, Brisel koji je zbog ukrajinske krize uveo sankcije Rusiji, upozorio je nedavno Beograd da nije zadovoljan stepenom usaglašenosti spoljne politike Srbije sa EU. I da očekuje da Srbija, kao kandidat za članstvo, sledi evropsku politiku.

XS
SM
MD
LG