Dostupni linkovi

Srpski odbornici prete prekidom saradnje sa EU i Eulexom


Opština Zvečan
Srpski odbornici četiri opštine sa severa Kosova zatražili su u četvrtak na zajedničkoj sednici koja je održana u Zvečanu da se Srbima koji su prethodnih dana pritvoreni omogući odbrana sa slobode, a zvaničnicima Republike Srbije i drugima nesmetan dolazak na Kosovo. Oni su takođe poručili da najavljeno formiranje Vojske Kosova predstavlja otvorenu pretnju po bezbednost regiona i Srba na Kosovu.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić izjavio je da će opštine biti prinuđene da prekinu saradnju sa Kancelarijom EU u Prištini i Euleksom ukoliko međunarodne strukture na Kosovu ne ispune njihove minimalne zahteve.

Rakić je na sednici takođe zatražio od predstavnika međunarodne zajednice i Prištine da omoguće svim zvaničnicima iz Beograda u prvom redu ministru zaduženom za Kosovo Aleksandru Vulinu dolazak na Kosovo.

“Naš jedini saveznik i saradnik je Vlada Srbije i država Srbija. Razgovaraćemo sa svima, međunarodnom zajednicom i privremenim institucijama u Prištini a da li ćemo imati saradnju zavisiće od toga koliko će naši stavovi biti uvaženi od onih sa kojima budemo razgovarali”, rekao je Rakić.

"Srpski narod i mi, njegovi legitimno izabrani predstavnici, zabrinuti smo zbog najavljenog formiranja Vojske Kosova i to dožiljavmo kao čin otvorene pretnje po bezbednost regiona i Srba na Kosovu i Metohiji", poručio je Rakić.

“Želimo da obavestimo sve međunarodne predstavnike na Kosovu I Metohiji da želimo pravedan i korektan odnos ali da nismo spremni da budemo medijatori ukoliko se na ulicama naših opština dogodi narod jer u toj situaciji bićemo sa svojim narodom”, rekao je on.

Predsednica Skupštine opštine Severna Mitrovica Ksenija Božović zatražila je na sednici da Priština i međunarodna zajednica odmah prestanu sa akcjama hapšenja, zastrašivanja i stalnog podizanja tenzija u srpskim sredinama na Kosovu.

“Tražimo da se hitno Oliveru Ivanoviću i ostalim uhapšenim Srbima omogući da se brane sa slobode, da se omogući poštovanje ljudskih prava, slobode kretanja, da se osigura bezbednost svim građanima na Kosovu, da međunarodna zajednica prekine sa primenom dvostrukih standarda prema srpskoj u odnosu na albansku nacionalnu zajednicu”, naglasila je ona.

Sednici u Zvečanu nisu prisustvovali Albanski odbornici, od 72 bilo je prisutno 54 odbornika.
  • 16x9 Image

    Jasmina Šćekić

    Od 2003. godine radi kao novinar informativne redakcije Radija Kontakt Plus u Kosovskoj Mitrovici. Kao dopisnik Radija Slobodna Evropa za područje severnog Kosova radi od 2004. godine.

XS
SM
MD
LG