Dostupni linkovi

Lopta u crkvenom dvorištu


Patrijarh Irinej na obilježavanju Kosovske bitke, na Gazimestanu, 28. juna 2010

U beogradskoj štampi, koju prenose i prištinski mediji, pojavile su se nepotvđene informacije da su predstavnici vlasti u Prištini izrazili spremnost da dođu na ustoličenje patrijarha Irineja u Pećkoj patrijaršiji 3. oktobra. Da li su ovo probni baloni koji se puštaju preko medija, da li o tome postoje razgovori na relaciji Beograd- Priština ili Vlada Srbije-Sinod SPC?

Pitali smo državnog sekretara u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Olivera Ivanovića da li postoje inicijative da ustoličenju prisustvuju predstavnici kosovskih vlasti.

„Naši nemaju takvu inicijativu, imaju oni. Po medijima se pojavljuju informacije da su Tači, Sejdiju, Kuči...ko već ne, izrazili želju da budu na tom skupu.

RSE: Da li imate potvrdu te informacije?

Ivanović: Ne, zvaničnih inicijativa, koliko ja znam, nema. I ako ima, onda su one verovatno upućene Srspkoj pravoslavnoj crkvi, odnosno Sinodu, a ne državnim organima, jer mi nemamo zvaničnu komunikaciju. A što se tiče EULEKS-a, oni se pojavljuju kao neko ko obezbeđuje pratnju.

RSE: Da li se zna ko iz vrha vlastu u Beogradu ide u Pećku patrijaršiju?

Ivanović: Spisak je napravljen, to je 30-ak imena i ona su dostavljena ustaljenom procedurom EULEKS-u, Kancelariji u Beogradu. Čekaćemo odgovor EULEKS-a da li su u mogućnosti da obezbede pratnju za toliki broj lica.

Manastir Visoki Dečani kod Peći, arhiv

RSE: To je, pretpostavljam, 30-ak najviših funkcionera, od predsednika države do...

Ivanović: Ja ne bih zalazio u detalje. To je 30-ak zvaničnika, čekamo odgovor od EULEKS-a.

RSE: Da li Vi, kao državni sekretar za Kosovo i Metohiju, smatrate da bi bilo dobro da na ustoličenju bude i neko iz kosovske vlasti?

Ivanović: Ja nemam šta da smatram Niti pokušava bilo ko iz državnog vrha da se u to upliće. To je stvar crkvenih organa. Oni pozivaju crkvene velikodostojnike iz regiona koje smatraju poželjnim i mislim da svetovne vlasti ne bi u to trebalo da se mešaju.

RSE: Da li to znači da tvrdite da ne postoje na nivou države i SPC nikakvi dogovori o tome?

Ivanović: Ja ne tvrdim da ne postoje razgovori ali u principu je stav da crkvene vlasti same o tome odlučuju.

RSE :Da li mislite da bi država Srbija pozdravila takav gest SPC, poziv vlastima Kosova...

Ivanović: Neću da spekulišem na tu temu, neću da razmišljam uopšte o tome.

RSE: A kakav je vaš lični stav?

Ivanović: Ne bih da iznosim svoj lični stav o ovako osetljivom pitanju.

RSE :A da li mislite da će to biti tema narednih dana?

Ivanović: Ja mislim da bi bilo pogrešno insistirati na tome, da bi to podiglo tenziju. Ubeđen sam da će stranci shvatiti svu ozbiljnost situacije, opasnost da se te dve teme vezuju i mislim da bi dobro bilo da međunarodna zajednica radi na smirenju, da objasni da to može da bude veoma opasno i kontraproduktivno.

Iskoristiti priliku za početak pomirenja

Pokušali smo u Srpskoj pravoslavnoj crkvi da doznamo nešto više o programu ustoličenja patrijarha i gostima koji se očekuju ali smo naišli na potpuni zid ćutnje.

Država se, kao što kaže Oliver Ivanović, ograđuje. I premijer Srbije Mirko Cvetković je poručio da je lopta u crkvenom dvorištu.

“Čitava organizacija je u rukama SPC i međunarodnih organizacija i ja se nadam da će sve biti bez uplitanja politike. Ja lično ne želim da politizujem jedan duboko religiozni i duhovni čin od najvećeg značaja za naš narod", kaže premijer.

Dobri poznavalac crkvenih prilika Mirko Đorđević kaže za naš program da bi bilo u duhu hrišćanstva da se ova prilika iskoristi, ne za produbljivanje albansko srpskog jaza, već za početak pomirenja koje Evropa i očekuje, vraćanje tradiciji dobrih odnosa kakva je postojala u ne tako davnoj istoriji.

“Lično mislim da je ovo dobra prilika, jer oduvek je tako bilo, vekovima su postojeće vlasti, kakav god bio status država, bile predmet pažnje SPC čije je duhovno sedište u Peći. Vekovima su, sve do patrijarha Pavla, Albanci iz jedne porodice obezbeđivali počasnu stražu u tradicionalnim nošnjama i starinskim puškama patrijarhu srpskom. Logično je da ustoličenju patrijarha prisustvuju i kosovski prvaci i u tome ne vidim ništa loše. Ukoliko bi se ovo otklonilo, ne bi bio dobar znak, jer bi time narastale tenzije a vreme pomirenja je sigurno došlo”, ocenjuje Đorđević.

XS
SM
MD
LG