Dostupni linkovi

Srpska lista najavila da neće učestvovati na glasanju za smenu gradonačelnika na Kosovu


Pešaci šetaju ulicom Severne Mitrovice, 28. septembra 2023. Ilustrativna fotografija
Pešaci šetaju ulicom Severne Mitrovice, 28. septembra 2023. Ilustrativna fotografija

Srpska lista, najveća partija Srba na Kosovu koja ima podršku Beograda, saopštila je da neće učestvovati na glasanju za smenu gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova, koje je zakazano za 21. april.

"Stav Srpske liste je da se ne učestvuje na referendumu koji je raspisao Aljbin Kurti zato što je učinio sve da isti ne uspe", saopštio je 7. aprila predsednik Srpske liste Zlatan Elek na konferenciji za medije u Severnoj Mitrovici.

Rekao je da su za glasanje za smenu gradonačelnika 21. aprila predviđene "nemoguće procedure", te da birački spiskovi "ne odslikavaju realno stanje na terenu" i da je uvećan broj Albanaca na biračkim spiskovima.

"Za dva meseca u svim opštinama, broj birača je nesrazmerno povećan, za čak 433 odsto", rekao je predsednik Srpske liste.

Centralna izborna komisija Kosova donela je odluku da se glasanje za smenu gradonačelnka u četiri opštine na severu Kosova održi 21. aprila.

Komisija je verifikovala potpise građana koji su podneli peticiju da se smene gradonačelnici u opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova - Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Potpisi su prikupljeni sredinom januara na osnovu Administrativnog uputstva Vlade Kosova, koje je doneto kako bi se otvorio put za raspisivanje izbora u opštinama na severu jer lokalno srpsko stanovništvo nije prihvatalo albanske gradonačelnike.

Da bi predstojeće glasanje za smenu gradonačelnika bilo uspešno, potrebno je 50 odsto plus jedan glas građana sa pravom glasa.

Nakon toga, rezultat se šalje predsednici Kosova Vjosi Osmani, koja ima zakonski rok od 30 do 45 dana da raspiše vanredne izbore.

Srpska zajednica na severu Kosova bojkotovala je prošle lokalne izbore, zbog čega su krajem maja 2023. na vlast došli albanski gradonačelnici, što je podiglo tenzije u tom delu zemlje.

XS
SM
MD
LG