Dostupni linkovi

Kurti u poseti opštinama na severu Kosova


Premijer Kosova Albin Kurti u Prištini 19. 3. 2024.
Premijer Kosova Albin Kurti u Prištini 19. 3. 2024.

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti je izjavio da je 3. aprila bio u poseti opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova, Severnoj Mitrovici Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, kako bi sa lokalnim rukovodstvom razgovarao o unapređenju odnosa sa građanima, bez obzira na njihovu etničku ili versku pripadnost.

"Mi smo protiv podele društva, mi smo za jednakost i ravnopravnost. Naše institucije treba na jednak način da tretiraju građane i da im obezbede pristup institucijama sistema", rekao je Kurti nakon sastanka sa gradonačelnikom Severne Mitrovice, Erdenom Atićem (Erden Atiq).

U opštinama na severu Kosova su trenutno na vlasti albanski gradonačelnici jer su Srbi bojkotovali aprilske izbore 2023. godine. To pitanje je podiglo i etničke tenzije maja prošle godine, koje su kulminirale 24. septembra napadom oružane grupe Srba na policiju Kosova u Banjskoj kod Zvečana.

Kurti je rekao da je tokom posete severu obišao mesto u Banjskoj "gde je bila zaseda na Afrima Bunjakua", policajca koji je ubijen u tom napadu. Podvukao je da "tendencije za destabilizacijom Kosova dolaze sa druge strane", odnosno iz Srbije.

Kosovo optužuje Srbiju da je organizovala i izvela napad u Banjskoj, što Beograd negira. Odgovornost za napad preuzeo je bivši potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić. Pred kosovskim sudovima se dovodi i u vezu sa ubistvom i zastrašivanem svedoka, dok su ga Sjedinjene Države stavile na crnu listu zbog umešanosti u međunarodni kriminal i korupciju.

Eskobar: Istražujemo veze Srbije sa napadom u Banjskoj
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:29:28 0:00

Prethodno je Srpska lista, najveća partija Srba na Kosovu koja ima podršku Beograda, saopštila kako poseta premijera Kurtija opštinama na severu ima za cilj "destabilizaciju situacije na terenu i izazivanje tenzija".

"Više je nego jasno da je svojim dolaskom želeo da isprovocira reakciju srpskog naroda i sebe predstavi kao žrtvu kako bi zaradio još koji politički poen ili glas za predstojeće izbore", tvrde u Srpskoj listi.

Direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Petar Petković saopštio je da je Kurti odlaskom u Leposavić i Zubin Potok "odlučio da podigne nove tenzije" na severu Kosova samo dan uoči nastavka dijaloga u Briselu.

"Kurti nema šta da traži na severu Kosova i Metohije, gde nije dobrodošao. Kurtijev potez izazvao je revolt i ogorčenje Srba koji u njemu vide okupatora koji ih svakodnevno maltretira", naveo je Petković.

Kurti je tokom posete severu Kosova položio i cveće na spomen ploču kosovskom policajcu Enveru Zumberiju u Zubinom Potoku, koji je ubijen 2011. godine.

Tada je specijalna jedinica policije Kosova izvršila prvu akciju na severu, pokušavajući da preuzme kontrolu nad graničnim prelazima u tom regionu.

Poseta Aljbina Kurtija opštinama na severu Kosova nije bila ranije najavljena iz njegovog kabineta.

O sastanku u Briselu i dinarima

Govoreći o predstojećem sastanku u okviru dijaloga Prištine i Beograda u Briselu, na kome bi trebalo da se pronađe rešenje za isplatu primanja Srbima na Kosovu iz budžeta Srbije, Kurti je ponovio stav da se odlukom Centralne banke Kosova ne zabranjuje dinar, već da se evro uvodi kao jedina valuta.

Srbija pripadnicima srpske zajednice isplaćuje razna primanja, ali je to otežano od 1. februara kada je na snagu stupila odluka Centralne banke Kosova kojom se u praksi ukida dinar.

Kurti je ocenio da Srbija insistira na isplati novca "u kešu jer plaća neke ljude koje ne bi trebalo". Nije precizirao koji su to ljudi.

"Ja nemam ništa protiv da lekari, profesori, nastavnici dobijaju sredstva, ali izgleda da je glavna briga Beograda što neki drugi ljudi neće dobijati novac u kešu", rekao je Kurti.

Dodao je da je uredba CBK doneta kako bi se imao u uvid protok novca.

Kosovo je najpre odbijalo da o pitanju dinara razgovara u okviru dijaloga, ali je ta tema ipak stavljena na sto nakon pritiska međunarodne zajednice.

Portparol EU Peter Stano je rekao da su prošlonedeljni razgovori označili napredak i da će biti nastavljeni u četvrtak (4. april) na nivou glavnih pregovarača Kosova i Srbije.

XS
SM
MD
LG