Dostupni linkovi

Srpska lista ponavlja da neće učestvovati na lokalnim izborima na severu Kosova


Goran Rakić, predsednik Srpske liste (levo)
Goran Rakić, predsednik Srpske liste (levo)

Srpska lista, najveća partija kosovskih Srba, je nakon sastanka sa ambasadorom Sjedinjenih Država u Prištini, Džefrijem Hovenijerom (Jeffrey Hovenier), ponovila da neće učestvovati na predstojećim vanrednim lokalnim izborima u opštinama na severu te zemlje, dok se ne ispune njihovi zahtevi.

"Naša stranka ostaje dosledna u svom stavu da da neće učestvovati na predstojećim vanrednim lokalnim izborima u opštinama na severu Kosova i Metohije sve dok se ne ispune zahtevi zbog kojih smo napustili kosovske institucije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje svih specijalnih jedinica Prištine sa severa Kosova", navodi se u saopštenju.

Vanredni izbori u opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova – Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku - zakazani su za 23. april.

Iako je rok za prijavu političkih subjekata trebao da istekne u subotu, 18. marta, Centralna izborna komisija Kosova je taj rok produžila do 22. marta.

Do vanrednih lokalnih izbora inače je došlo nakon što su gradonačelnici iz redova Srpske liste, podneli ostavke novembra prošle godine u okviru kolektivnog izlaska Srba iz kosovskih institucija zbog nastojanja kosovskih vlasti da sprovedu proces preregistracije sa srpskih na kosovske registarske tablice.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar) je u intervjuu za RSE rekao da "bismo voleli da Srbi učestvuju na izborima".

"Mislim da su zabrinuti kako će izgledati njihovo predstavljanje, ali se nadam da bismo nakon današnjih sastanaka mogli da obnovimo diskusiju sa njima o učešću na predstojećim izborima", rekao je Eskobar uoči sastanka između Kosova i Srbije u Ohridu 18. marta.

Izbori za 23. april su zakazani nakon što su prethodno raspisani za 18. decembar prošle godine, odloženi u poslednjem trenutku na zahtev međunarodne zajednice.

Tada je bilo 11 kandidata iz četiri politička subjekta, od kojih su samo dva bila iz redova srpske zajednice. Inače oni koji su tada predali svoje kandidature, ne moraju ponovo da prolaze proces verifikacije pri Centralnoj izbornoj komisiji.

Srpska lista je tada odbila da učestvuje na izborima, te pozvala svoje birače da ih bojkutuju. Ova partija je od 2013. godine, kada je i formirana, na gotovo svim kosovskim izborima dobijala preko 90 odsto glasova birača iz redova srpske zajednice.

Međutim, posmatračka misija EU u svojim izveštajima nakon izbora redovno zaključuje da je Srpska lista "monopolizovala politički život među kosovskim Srbima", te da su zabeleženi slučajevi zastrašivanja, odnosno da je na birače vršen pritisak od strane kandidata i aktivista Srpske liste.

XS
SM
MD
LG