Dostupni linkovi

Srpska lista neće učestvovati na kosovskim lokalnim izborima na severu


 Predsednik i član Srpske liste Goran Rakić i Igor Simić
Predsednik i član Srpske liste Goran Rakić i Igor Simić

Srpska lista, najveća partija kosovskih Srba, je saopštila da neće učestvovati na vanrednim izborima za gradonačelnike u četiri opštine na severu 23. aprila jer nisu ispunjeni zahtevi zbog kojih su napustili kosovske institucije.

"Ovim je više nego jasno da Priština i njena Centralna izborna komisija nastoje da bez uvažavanja legitimnih interesa srpskog naroda, mimo volje građana jednostrano organizuju izbore na severu Kosova i Metohije", navodi se u saopštenju.

Vanredni izbori u opštinama na severu Kosova se održavaju nakon što su gradonačelnici, koji su dolazili iz redova Srpske liste, podneli ostavke novembra prošle godine u okviru kolektivnog izlaska Srba iz kosovskih institucija.

Srbi napuštaju kosovske institucije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00


Takav potez su povukli zbog odluke Vlade Kosova da sprovede proces preregistracije sa srpskih tablica na kosovske, koji je potom obustavljen u dogovoru sa Srbijom u okviru dijaloga.

Međutim, zahtev Srpske liste da se vrate u kosovske institucije je i formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, koja je dogovorena u okviru dijaloga.

Kosovske vlasti su do sada odbijale da realizuju ovaj sporazum uz navode da je štetan, te da ne mogu da se formiraju monoetnička udruženja. U međuvremenu je premijer Aljbin (Albin) Kurti, nakon pritiska međunarodne zajednice, postavio uslove pod kojima bi Zajednica mogla da bude formirana a neki od njih su da je u skladu sa Ustavom Kosova i da služi isključivo međuopštinskoj saradnji.

Inače, vanredni izbori za gradonačelnike su najpre bili zakazani za 18. decembar 2022. godine ali su odloženi na zahtev međunarodne zajednice.

Srpska lista, koja ima podršku Beograda, je i tada odbila da učestvuje u izbornom procesu. Ova partija od 2013. godine, kada je i formirana, na gotovo svim kosovskim izborima dobijala preko 90 odsto glasova birača iz redova srpske zajednice.

Međutim, posmatračka misija EU u svojim izveštajima nakon izbora redovno zaključuje da je Srpska lista "monopolizovala politički život među kosovskim Srbima", te da su zabeleženi slučajevi zastrašivanja, odnosno da je na birače vršen pritisak od strane kandidata i aktivista Srpske liste.

XS
SM
MD
LG