Dostupni linkovi

Sredozemno more nastalo kao posljedica poplava


Priredio: Rinko Golubović

Sredozemno more je nastalo prije više od pet milijuna godina kao posljedica velike poplave koja je uzrokovala penetraciju zemljinih ploča u blizini Gibraltarskog tjesnaca.

Kroz Gibraltar je ulazilo toliko vode da je površina Sredozemnog mora rasla i do deset metara dnevno. Prazni sredozemni bazen se punio više od tisuću godina iako se većina vode, oko 90 posto napunila u samo nekoliko mjeseci.

Neke prijašnje studije i istraživanja su s obzirom na dubinu zaljeva tvrdile da je za punjenje Sredozemlja bilo potrebno deset i više tisuća godina.

Najnovija istraživanja koje su proveli britanski znanstvenici, a koje je objavljeno u stručnom listu Nature, kaže da je prije 5,3 milijuna godina tok u zaljevu stvorio oko 250 metara dubok i 250 kilometara dug kanal. Poplave s Atlantika, prema riječima znanstvenika, ne treba tumačiti kao slap, već kao silovit i više kilometara širok kanal koji se slijo u sredozemni bazen.

Prije 300.000 godina, prije velikog izlijevanja Atlantika, Sredozemlje je bilo odsječeno od drugih mora i većinom isušeno.
XS
SM
MD
LG