Dostupni linkovi

Srednjoškolcima Jajca uručeno priznanje 'Max van der Stoel'


Pobjeda srednjoškolaca Jajca
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:50 0:00

Pobjeda srednjoškolaca Jajca (video iz prošle godine)

Srednjoškolcima iz Jajca, koji su protestima spriječili daljnju podjelu škola u tom gradu, u Haagu je danas (9. novembar) uručeno međunarodno priznanje "Max van der Stoel".

Nagradu svake dvije godine dodjeljuje Ministarstvo vanjskih poslova Holandije, u suradnji s visokim komesarom OSCE-a za pitanja nacionalnih manjina, a kao priznanje izvanrednih postignuća s ciljem promoviranja integracije i društvene kohezije.

Generalni sekretar OSCE-a Thomas Greminger rekao je kako se "nada da će primjer učenika iz Jajca biti inspiracija za druge".

"Različitosti ne trebaju plašiti, nego ih treba slaviti", naveo je Greminger, prenio je u tweetu studentski aktivista iz Jajca Samir Beharić, koji je sa učenicima u Hagu:

Azra Keljalić bila je u grupi srednjoškolaca iz Jajca koji su u ljeto 2016. godine ustali protiv namjere vlasti Srednjobosanskog kantona (SBK) da formira novu srednju školu, čime bi razdvojila učenike bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u tom gradu. Nakon protesta srednjoškolaca, vlast je u konačnici odustala od ove ideje, a učenici su dobili nacionalnu grupu predmeta i ostali zajedno u školskim klupama.

Za aktivizam koji je spriječio daljnju segregaciju u školama, Azra i njene kolege danas su u Haagu primili nagradu "Max van der Stoel".

"Ova nam nagrada mnogo znači i uzbuđeni mo jer smo upravo mi izabrani pored svih nominiranih, kaže Azra.

Srednjoškolci iz Jajca u Hagu sa Lambertom Zannierom iz OSCE
Srednjoškolci iz Jajca u Hagu sa Lambertom Zannierom iz OSCE

"Međutim", naglašava, "ovime naša borba nije završena, pa se i dalje borimo za bolji nastavni plan i program i kvalitetnije obrazovanje i sve ono što je potrebno za dobru edukaciju".

"Također, naša borba može biti primjer i ostalima, jer su i nama govorili da pokušavamo nemoguće i da se ne možemo nositi sa politikom. Međutim, pokazali smo da može i, ukoliko smo mi uspjeli, zašto ne bi i drugi", poručuje Azra.

(Video o protestu srednjoškolaca Jajca iz 2016. godine)

Srednjoškolci ne žele da ih razdvajaju u školama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

I srednjoškolac Tarik Šehić danas je među učenicima i profesorima iz Jajca, kojima je uručena nagrada.

"Svi su govorili u početku da džaba radimo i da neće od toga ništa biti, ali eto netko je primijetio taj naš trud i rad. Treba to isto prenijeti mlađoj generaciji da ne smije podleći pritiscima politike i da se treba boriti za svoja prava i ono što želi", ističe Tarik.

Učenici iz Jajca izborili su se protiv segregacije u obrazovanju, uz ograničenu podršku javnosti, a uglavnom uz pomoć međunarodnih organizacija i manjeg broj profesora, među kojima si bile Amela Kavazbašić i Josipa Bogić. U izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) profesorica Kavazbašić ranije je upozorila da je hrabrost učenika iz Jajca prepoznata svijetu, ali ne dovoljno i u BiH.

"Iako im sredina u kojoj žive, ne odaje dovoljno priznanja za aktivizam i njihovu želju za boljim životom i kvalitetnijim obrazovanjem, ova nagrada pokazuje da to neko ipak cijeni, kao nešto što je u današnjem svijetu važno", istaknula je ona.

Nagrada za srednjoškolce iz Jajca predstavlja jasan signal bh. vlastima na koji način trebaju raditi na reformi obrazovnog sistema, smatra studentski aktivista iz tog grada Samir Beharić. On kaže da su mladi jasno poručili da ne žele obrazovanje po principu "dvije škole pod jednim krovom", koje je i dalje prisutno u BiH, prvenstveno u Srednjobosanskom kantonu (SBK).

"Ono što su napravili učenici u Jajcu jeste plan po kojem bi se moglo raditi i u drugim dijelovima BiH, u kojoj imaju 54 podijeljene škole. U narednim godinama treba raditi na vršenju pritiska na političke predstavnike u kantonima u kojima postoje 'dvije škole pod jednim krovom'. Smatram da bi se u kombinaciji sa javnim zagovaranjem, diplomatskim pritiskom, ali i političkom voljom domaćih aktera, moglo doći do ukidanja ovog fenomena. To bi bila najbolja investicija jer su zajedničke škole jeftinije, bolje i dugoročno vode u inkluzivno bh. društvo i izgradnju zajedništva", naglašava Beharić.

Osim priznanja, srednjoškolcima iz Jajca je dodijeljena u iznosu od 50.000 eura koju će, kako su najavili, usmjeriti za njihove daljnje aktivnosti koje će provoditi za dobrobit mladih u Jajcu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG