Dostupni linkovi

Srebreničanke podnose tužbu Strazburu protiv UN i Holandije


Evropski sud za ljudska prava
Evropski sud za ljudska prava
Iako je holandski sud utvrdio kako Ujedinjene nacije ne mogu biti krivično gonjene zbog toga što njihov bataljon nije zaštitio oko 8.000 Bošnjaka nad kojima je počinjen genocid, Srebreničanke ne odustaju od tužbe protiv UN-a i Holandije.

Ovaj put idu na višu pravnu instancu - Evropski sud za ljudska prava u Strazburu. Pred ovim sudom će 11.oktobra podnijeti tužbu, najavljuje za naš program Aksel Hagedorn (Axel Hagedorn), jedan od advokata koji zastupa udruženje “Majke enklave Srebrenica i Žepa”.

“Vrhovni sud Holandije potvrdio je imunitet UN-a. Mi smatramo da to nije u skladu sa osnovnim ljudskim pravima i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, odnosno sa osnovnim pravima da svakoga možete dovesti pred sud. UN-u se ne može suditi nigdje u svijetu, čak ni kada su upleteni u genocid. Zbog toga mi pripremamo tužbu pred Evropskim sudom u Strazburu, gdje ćemo 11. oktobra izjaviti da Holandija nije u pravu kada priznaje apsolutni imunitet UN-a. To je suština naše tužbe”, pojašnjava Hagedorn.

Srebreničanke su još 2007. pokrenule građansku parnicu protiv UN-a i Holandije s obzirom na činjenicu da holandski bataljon, zadužen da štiti tada zaštićenu UN-ovu zonu, to nije uradio.

Nakon nekoliko godina, sud je utvrdio da je “opštepoznata činjenica” da se u Srebrenici desio genocid, ali da je za to kriva Vojske Republike Srpske, a ne UN.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Majke enklave Srebrenica i Žepa”, kaže kako porodice neće odustati.

„Mi smo uglavnom pokrenule, i u istoriju će biti upisano da se majke tužile UN i vladu Holandije i ministarstvo odbrane. Ako ništa ne uspijemo, bar će se znati da su nevine majke, majke koje su ostale bez svoje djece pokrenule tužbu protiv odgovornih“, navodi Munira Subašić.

„Kad sam otišla iz Srebrenice i kad su moje odvojili, još uvijek sam se nadala da će moji preživjeti, da će ti vojnici ustati u zaštitu, da će tražiti pomoć, pojačanje od UN-a, da će se se stati tom zlu ukraj. Međutim, ja sad mogu slobodno da tvrdim da nas je svijet osudio na smrt - jer nije učinio ništa da spriječi zločinca da izvrši tako stravičan zločin. Ali, imamo pravo na pravdu, imamo pravo tužiti“, navodi Kada Hotić, potpredsjednica Udruženja “Majke enklave Srebrenica i Žepa”.

Očekivanja

Srebreničanke vjeruju da će Evropski sud za ljudska prava presuditi u njihovu korist, posebno nakon što je Sud u Hagu presudio da je holandska država odgovorna za smrt tri Bošnjaka ubijena u Srebrenici i naredio vladi da kompenzira porodice žrtava.

No, Hasan Nuhanović, jedan od porodica žrtava, kaže za naš program da je presuda nepravosnažna, te da je Holandija uputila žalbu na nju. Nuhanović navodi da godinama traži pravdu za članove svoje porodice - oca, majku i brata, koje je iz UN-ove baze u Potočarima Vojsci Republike Srpske prepustio holandski bataljon. Njegov slučaj, ističe, je ipak, drugačiji, jer nije tužio UN:

„Ne treba uopšte imati bilo kakve iluzije da će UN i Nizozemska upotrijebiti sva moguća sredstva, pa i negiranje činjenica, da se ovo apsolutno blokira i da mi ne uspijemo u našim namjerama da istinu utvrdimo na sudu. Nažalost, tu istinu mi ne bismo trebali da utvrđujemo na sudu. Tu istinu bi i UN i Nizozemska trebali sami da prezentiraju i bez suda. A pošto oni to nisu uradili, mi smo prinuđeni da istinu tražimo na sudu.“

Prema međunarodnom zakonodavstvu, djelatnici UN-a se ne mogu tužiti jer posjeduju imunitet. Zbog toga se nameće pitanje šta Srebreničanke mogu očekivati od nove tužbe pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Odgovor daje Aksel Hagedorn (Axel Hagedorn), jedan od advokata koji zastupa udruženje “Majke enklave Srebrenica i Žepa”:

“Holandija je priznala da je u Srebrenici bio genocid, ali je rekla: 'Mi nismo odgovorni, ne krivite nas, mi smo bili dio snaga UN-a. Vi morate tužiti UN.' A UN ne možemo tužiti. Mi mislimo da to nije u redu i zato idemo pred Evropski sud za ljudska prava. Taj sud neka presudi da li smo mi u pravu, ili je u pravu Holandija, te da li UN može imati imunitet.“

*******************
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
XS
SM
MD
LG