Dostupni linkovi

Izgubljeno povjerenje u pravdu


Protest kao poruka
Protest kao poruka
Majke Srebrenice ne vjeruju da će Ratko Mladić biti uhićen u ovoj godini i smatraju da su obećanja oko njegovog uhićenja samo prazna priča Republike Srbije. Poručile su ovo na današnjim mirnim prosvjedima u Tuzli.

Hajra Čatić, predsjednica Udruženja Žene Srebrenice prokomentirala je dolazak predsjednika Srbije Borisa Tadića u Banjaluku.

„Došao je tamo da čestita osnivanje Republike Srpske. Poziva da se ograde od ratnih zločinaca. Prvi se on nije ogradio i nije još uvijek usvojena rezolucija o genocidu u Srebrenici i još uvijek nije isporučio ratne zločince“, kaže Čatić.

Ono što dodatno pogađa na početku 2010. godine, kaže Hajra Čatić, su izmjene kaznenog zakona BiH po kojem je negiranje genocida nekažnjivo. „Pa dobro, nije nitko odgovarao ni dok je zakon postojao. Sada pogotovo neće odgvarati i uvijek će ponavljati i govoriti da se nije dogodio zločin i genocid u Srebrenici“, objašnjava Čatić.

Žene Srebrenice koje su danas na mirnim prosvjedima u Tuzli poručile „Istina nama – kazna zločincima“, kažu da je sve odavno poprimilo politčku konotaciju te će tako i visoka politika odlučiti o konačnom uhićenju i procesuiranju najodgovornijih.

MANIPULACIJE

Nura Begović, dopredsjednica Udruženja Žene Srebrenice kaže: „Ja sam se vratila u Srebrenicu i i ja i mnoge obitelji se bojimo da tenzije ne narastu, a tenzije su na putu. Svaka noć je zaista noć mene i obitelji povratnika koji su se vratili na prijeratna ognjišta to jest u entitet Republike Srpske kako ga oni zovu. Ja ne mogu da ga tako zovem, to je za mene BiH. Ovo što Srbija obećava je obojeno u hiljadu boja. Mi apeliamo na cijeli vsijet da nam pomogne koliko ko može da imamo svoja prava i da se više ne bojimo.“

Majka Eršefa Alić iz Srebrenice kaže da je povjerenje u pravdu odavno izgubljeno.

„Mi smo možda nekad i vjerovali u tu pravdu, al' kako vrijeme odmiče ne vjerujemo. Oni znaju gdje su ti ratni zločinci i niko im ne sudi. Nama je jedino preostalo da se uzdamo u dragog Allaha da On neku presudu donese. I Karadžić je uhvaćen i cijeli svijet vidi da on manipulira Haagom i nikad mu se neće presudit. Tako isto i s Mladićem. To je manipulacija i s nama živima i našim mrtvima za čije kosti više i ne znamo gdje se nalaze“, Eršefa Alić.

Žene Srebrenice pozivaju sve koji žele podržati obitelji srebreničkih žrtava u zahtjevima da genocid koji su počinile vojska i policija Republike Srpske pred očima čitavog svijeta ne bude zaboravljen, a da obitelji žrtava dođu do istine o sudbini njihovih najmilijih koji se još vode kao nestali.
XS
SM
MD
LG