Dostupni linkovi

Džaferović pozdravio usvajanje Rezolucije o Srebrenici u parlamentu Kosova


 Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Šefik Džaferović
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Šefik Džaferović

Usvajanje Rezolucije o osudi genocida u Srebrenici u Parlamentu Kosova pozdravio je u srijedu, 7. jula, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Šefik Džaferović.

“Istina o genocidu u Srebrenici utvrđena je presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju i to trebaju poštovati svi u regionu i cijelom svijetu”, izjavio je Džaferović za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Džaferović je naglasio kako ‘jedino na temelju istine i pravde’ može se ‘obnavljati povjerenje, graditi zdrave odnose i jačati mir u ovom dijelu Evrope’.

Skupština Kosova usvojila je 7. jula Rezoluciju o Srebrenici kojom se, kako je navedeno, osuđuje genocid srpskog režima u Srebrenici, na istoku BiH, nad pripadnicima bošnjačkog naroda, potvrđuje masakr nad više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka, te oštro osuđuje negiranje genocida.

Rezoluciju je pred poslanicima predstavio Bahrim Šabani iz koalicije VAKAT, koja predstavlja bošnjačku zajednicu na Kosovu.

Poslanici iz redova Srpske liste, jedine partije kosovskih Srba koja je zastupljena u centralnim institucijama na Kosovu i ima podršku zvaničnog Beograda, napustili su salu uoči predstavljanja Rezolucije o Srebrenici.

Rezolucija je usvojena uoči 26. godišnjice genocida počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici, čime se Kosovo pridružilo mnogim demokratskim zemljama i međunarodnim institucijama koje su osudile genocid u Srebrenici.


Evropski parlament je 2009. godine doneo Rezoluciju o Srebrenici, u kojoj poziva države članice EU i države Zapadnog Balkana da obeležavaju 11. juli kao dan sećanja na genocid u Srebrenici.

U Skupštini Crne Gore je sredinom juna, na predlog Bošnjačke stranke i uz podršku opozicione Demokratske partije socijalista (DPS), izglasana Rezolucija o zabrani negiranja genocida u Srebrenici 17. juna.

Tom Rezolucijom Skupština Crne Gore potvrđuje da je u Srebrenici počinjen genocid u julu 1995. godine, u kojem je stradalo više od 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti.

Parlament Sjeverne Makedonije je još 2010. godine usvojio deklaraciju o podršci rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici, kojom je predviđeno i da se obilježava 11. jul kao Dan sećanja na genocid u Srebrenici.


Sa druge strane, zvaničnici u Srbiji još ne priznaju da se u Srebrenici dogodio genocid, uprkos presudi međunarodnog suda. Međutim, Skupštini Srbije su predata i dva prijedloga rezolucije o Srebrenici.

U jednom prijedlogu rezolucije se traži osuđivanje "zločina u i oko Srebrenice od 1992. do 1995. godine".

Ovu rezoluciju je Skupštini Srbije predao Marijan Rističević, poslanik Narodne seljačke stranke (NSS), koja je u parlament ušla kao deo izborne liste Srpske napredne stranke (SNS) na čijem je čelu predsjednik države Aleksandar Vučić.

Istom rezolucijom se predlaže i da se 11. i 12. jul proglase danima sjećanja na sve žrtve ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije.

U prijedlogu rezolucije Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, podnijetog 9. juna, navodi se da Srbija najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici, kao i svako poricanje genocida.

Inicijatori ovog prijedloga traže i da se poštuju sve pravosnažne međunarodne presude i predlažu da se 11. jul proglasi Danom sećanja na srebrenički genocid.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, 11. jula ove godine, na obilježevanje 26. godišnjice genocida, biće ukopani posmrtni ostaci 19 žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici, na istoku Bosne i Hercegovine.

Srpske snage, predvođene glavnim komandantom Vojske Republike Srpske (VRS) Ratkom Mladićem, su nakon ulaska u zaštićenu zonu Ujedinjenih nacija (UN) u julu 1995. godine, ubile oko 8.000 muškaraca i dječaka.

Za ovaj je zločin Mladić pravosnažno osuđen na kaznu doživotnog zatvora, baš kao i nekadašnji predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Radovan Karadžić.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari do sada su ukopane 6.652 žrtve genocida počinjenog u julu 1995. godine, dok je na drugim lokacijama, a prema željama porodica žrtava, ukopano još 237 žrtava genocida. Još se traga za oko 1.000 nestalih.

XS
SM
MD
LG