Dostupni linkovi

Bošnjaci i Srbi zajedno za žrtve Srebrenice


'Marš mira Nezuk - Potočari 2018.'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

U Memorijalni centar Potočari stigli su učesnici Marša mira iz Nezuka, Žepe i Goražda te biciklisti i bajkeri iz cijelog svijeta koji su zajedno krenuli iz Bihaća i Sarajeva.

Sudionici Marša mira su prešli dionicu dugu 100 kilometara tokom koje su vidjeli neka od mjesta na kojima su bile masovne grobnice i stratišta.

Najprije su odbornici Skupštine Opštine Srebrenica održali komemorativnu sjednicu posvećenu žrtvama svih nacionalnosti u ovoj opštini, dan prije ukopa žrtava srebreničkog genocida u Potočarima, 11. jula.

Na komemorativnoj sjednici Skupštine opštine Srebrenica načelnik Opštine Mladen Grujičić rekao je da se život nastavlja i pored teške prošlosti.

"Sa ovog mjesta želimo da poručimo da je Srebrenica mjesto u kome se može živjeti normalno, u kome suživot funkcioniše. Ovo je jedan pokazatelj da i pored teške prošlosti koju imaju i Srbi i Bošnjaci ipak smo smogli snage da zajednički odamo počast svim žrtvama koje su dale svoje živote u proteklom ratu i da se okrenemo prema budućnosti, odnosno da gradimo bolju budućnost za našu djecu", naveo je Grujičić.

U Srebrenici njeni građani nastoje živjeti sa što manje problema, te u tom pravcu djeluju, istakao je predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Alija Tabaković.

"Nažalost, ponekad se desi da politike izvan Srebrenice, a nekada i u samoj Srebrenici, žele narušiti taj odnos, ali mi činimo sve što je u našoj moći da olakšamo život našem stanovništvu, jer u Srebrenici se ne živi samo 10, 11, i 12. jula, nego i ostalih 362 dana", poručio je Tabaković.

Ako se ovako nastavi doći će dan kada će se i na stratištima zajedno odavati pošta ubijenim Srebreničanima, poručio je Grujičić.

"Mi se trudimo i predlažemo da se napravi jedan tim koji će obići i srpska i bošnjačka stratišta i mislim da će doći vrijeme i da će sve strane biti saglasne kada ćemo smjeti i bez ikakvih osjećaja krivice, da smo izdajnici svog naroda ukoliko odamo počast žrtvama drugog naroda. Mi ćemo se truditi u narednom periodu da do toga i dođe", rekao je Grujičić.

Na zajedničkoj dženazi u srijedu Memorijalnom centru u Potočarima biće ukopani posmrtni ostaci 35 žrtava genocida, među kojima i četiri maloljetnika. Najmlađi među njima Vesid Ibrić je imao 16 godina kada je ubijen, kao i Feris Mehmedović, a Muhamed Alić i Edin Burić ubijeni su sa 17 godina.

Najstarija žrtva koja će ove godine biti ukopana u Potočarima je Šahin Halilović, koji je imao 71 godinu kada je ubijen.

Među 35 žrtava su i posmrtni ostaci mladog bračnog para - Nijazije i Remzije Dudić. Dvadesetogodišnja Remzija Dudić imala je 20 godina kada je ubijena, u šestom mjesecu trudnoće, sa njom je ubijen i njen dvadesetdvogodišnji suprug Nijazija.

Trideset i pet tabuta sa posmrtnim ostacima žrtava biće preneseno na plato pored Musale i tu će ostati do klanjanja kolektivne dženaze u srijedu.

U mezarju u Potočarima do sada je ukopano 6.575 žrtava genocida.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG