Dostupni linkovi

Shvatanje stvarnosti u Potočarima


Da se genocid ne bi ponovio, neophodno ga je i priznati, istakao je Mark Harmon
Da se genocid ne bi ponovio, neophodno ga je i priznati, istakao je Mark Harmon

Ne može se ostati ravnodušan kada se posjeti Memorijalni centar Potočari, u kojem su ukopane žrtve srebreničkog genocida, kažu studenti iz iz Hrvatske, Srbije, Makedonije i BiH nakon časa istorije u Potočarima.

"Kada se dođe ovdje, ne može da se ostane ravnodušnim, posebno imajući u vidu iz koje zemlje dolazim – to samim tim doprinosi drugačijem viđenju nego kolegama koji možda dolaze iz drugih zemalja", kaže student iz Beograda Stefan Jelić.

Da bi se shvatila stvarnost, treba doći ovdje, kažu studenti koji su inače u okviru Treće međunarodne konferencije "Procesuiranje genocida u BiH" izveli simulaciju dokazivanja genocida pred Žalbenim vijećem Haškog tribunala (ICTY).

"Čuli smo svjedočenje žrtava koje su preživjele – tek na taj način to može doći do svijesti ljudi koliko je strašno to što se dogodilo, tek na taj način možemo stvarno težiti da se takvo nešto više nikad ne ponovi", ističe studentica Ivana Živković iz Zagreba.

Ta teška reč – genocid

Tek kada je postala punoljetna student iz Mostara Emina Gosto shvatila je šta se zapravo desilo u Srebrenici.

"Ovdje mi je drugi put da dolazim. Dolazila sam sa školom, tada sam bila mlada, bila sam sedmi razred osnovne škole, četrnaest godina tek i nisam mogla shvatiti značaj i bol ovih ljudi. Ne u tolikoj mjeri kao danas. Nadam se da ćemo svi koji smo danas došli, opet doći i da više nikada nećemo dozvoliti da se ovo ikome ponovi. Nadam se da nijedna majčina suza neće ostati nezapamćena. Nadam se da će moje kolege iz Beograda, moje kolege iz Skoplja, iz Zagreba, shvatiti koliko je važno da se ovo priča, da se ovo mora pričati i da se o ovome mora znati", kaže Emina.

Studenti iz Hrvatske, Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine prilikom posjete Memorijalnom centru Potočari
Studenti iz Hrvatske, Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine prilikom posjete Memorijalnom centru Potočari

A da se ne ponovi, opominje veliki broj žrtava, kaže student iz Skoplja Emir Demirović.

"Ovo je stvarno teško. Ovo nije jednostavno vidjeti – sve ove mezare, sve ove nišane, sva ta imena. Familije su zbrisane zbog ovoga", kaže ovaj student.

Času istorije o srebreničkom genocidu prisustvovao je i bivši tužilac Tribunala Mark Harmon te neke od majki žrtava iz Srebrenice. Da se genocid ne bi ponovio, neophodno ga je i priznati, rekao je Harmon.

"Ovdje sam da odam počast žrtvama genocida u Srebrenici. Genocid se jednostavno ne može negirati. Bespredmetno je negirati genocid u Srebrenici. Kako se genocid u budućnosti ne bi ponovo desio, mora se priznati genocid koji se desio u prošlosti. U suprotnom neće biti napretka za čovječanstvo", zaključio je Harmon.

Prošle godine u Memorijalnom centru Potočari obavljena je kolektivna dženaza za 71 Bošnjaka, ubijenog u genocidu jula 1995. godine. Najmlađa žrtva ukopana 11. jula 2018. je Munib Salkić, koji je imao 15 godina kada je ubijen.

U Memorijalnom centru Potočari ukopano je 6.575 identifikovanih Bošnjaka iz Srebrenice i osam susjednih opština.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG