Dostupni linkovi

Tabuti sa posmrtnim ostacima preneseni u Memorijalni centar Potočari


Prizor iz Memorijalnog centra Potočari - Srebrenica, dan pred komemoraciju i ukop 19 žrtava genocida u Srebrenici (10. juli 2021.)
Prizor iz Memorijalnog centra Potočari - Srebrenica, dan pred komemoraciju i ukop 19 žrtava genocida u Srebrenici (10. juli 2021.)

Tabuti sa posmrtnim ostacima 19 žrtava srebreničkog genocida izneseni su 10. jula iz prostora nekadašnje Fabrike akumulatora i preneseni do Memorijalnog centra Potočari kod Srebrenice.

Kolona s posmrtnim ostacima 19 žrtava genocida stigla je 9. jula u Potočare.

Tabute je ispred Memorijalnog centra dočekalo oko 300 članova porodica žrtava, prijatelji i komšije ubijenih u genocidu.

U Potočarima će 11. jula biti održana komemoracija i ukop 19 žrtava genocida.

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana u Memorijalnom centru je Azmir Osmanović, koji je imao 16 godina kada je ubijen. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Poljanci, a identifikovan je u maju ove godine.

Marš mira stigao u Potočare

U Potočare kod Srebrenice su 10. jula stigli i učesnici Marša mira. Radi se o desetom pohodu pod nazivom "Marš sjećanja na žrtve genocida zaštićene zone Ujedinjenih nacija".

Učesnici ovogodišnjeg Marša mira su iz nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini. Oni su krenuli 3. jula iz Sarajeva na osmodnevni put dug više od 280 kilometara.

Dolazak učesnika Marša mira u Potočare (10. juli 2021.)
Dolazak učesnika Marša mira u Potočare (10. juli 2021.)

Prepješačili su ga u spomen na nekoliko hiljada Srebreničana koji su u julu 1995. godine prešli put od skoro 100 kilometara da bi pronašli spas u Tuzli.

Prije učesnika Marša mira, u Potočare su 10. jula stigli učesnici ultra maratona Vukovar - Srebrenica, moto maratona, te Ultramaratona i biciklističkog maratona Bihać-Srebrenica.

Učesnici moto, super i biciklističkog maratona prilikom dolaska u Srebrenicu (10. juli 2021.)
Učesnici moto, super i biciklističkog maratona prilikom dolaska u Srebrenicu (10. juli 2021.)

Do sada su u Memorijalnom centru ukopani posmrtni ostaci 435 maloljetnika ubijenih u genocidu.

Ove godine će biti ukopana i jedna žena, Zilha Delić koja je imala 24 godine, a najstarija žrtva kojoj će biti klanjana dženaza je Husein Kurbašić koji je u vrijeme genocida imao 63 godine.

Snage Vojske Republike Srpske (VRS) su tokom genocida u Srebrenici u julu 1995. godine ubile su oko 8.000 muškaraca i dječaka u Srebrenici i okolini.

Za te je zločine do sada osuđeno 47 osoba na više od 700 godina zatvora.

Radovan Karadžić, prvi predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS), osuđen je u Hagu pravomoćno na kaznu doživotnog zatvora za genocid u Srebrenici, kao i zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u drugim dijelovima BiH.

Na doživotnu kaznu na istom sudu za genocid je osuđen i glavni komandant VRS-a, Ratko Mladić.

Zločin u Srebrenici iz jula 1995. godine, jedini je koji se dogodio na prostoru bivše Jugoslavije, a koji je pred međunarodnim i domaćim sudovima okarakterisan kao genocid.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari do sada su ukopane 6.652 žrtve genocida počinjenog u julu 1995. godine, dok je na drugim lokacijama, a prema željama porodica žrtava, ukopano još 237 žrtava genocida. Još se traga za oko 1.000 nestalih.

XS
SM
MD
LG