Dostupni linkovi

Borrell i Varhelyi: U Evropi nema mjesta za poricanje genocida


Iznošenje tabuta sa posmrtnim ostacima 19 ubijenih Srebreničana koji će 11. jula biti ukopani u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari na 26. godišnjicu genocida u tom bh. gradu (9. juli 2021.)

"Obilježavajući 26. godišnjicu genocida u Srebrenici, naša zajednička dužnost je da ga se zauvijek sjećamo. U nedjelju [11. juli] bit će ukopano još 19 žrtava. Poštujemo sjećanje na njih i na sve žrtve kao i one koji se još vode kao nestali. Dijelimo tugu sa njihovim porodicama i onima koji su preživjeli, čiji su životi zauvijek izmijenjeni", navodi se u izjavi visokog predstavnika Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borrella i evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelyija, u povodu godišnjice genocida u Srebrenici.

Kako naglašavaju, Evropa također nije zaboravila svoju vlastitu odgovornost zbog nemogućnosti da spriječi genocid u Srebrenici, jedan od najgorih zločina u modernoj evropskoj historiji.

"Srebrenica bolno podsjeća sve nas na potrebu da se čvrsto i odlučno zalažemo za mir, ljudsko dostojanstvo i sve vrijednosti koje čine temelj naše unije. Služenje pravdi i izgradnja boljeg društva najbolji su načini sjećanja na one koji su sistematski i s namjerom ubijani. To je neophodan korak u radu na boljoj zajedničkoj budućnosti svih Evropljana", navodi se.

Ne može biti nekažnjivosti - genocid je genocid, bilo da je počinjen u Srebrenici ili negdje drugdje, ističe se u izjavi.

"Međunarodni sudovi, domaći sudovi u Bosni i Hercegovini i susjednim država trebaju i dalje pružati pravdu za sve žrtve ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, kao i za članove njihovih porodica. Mir se može graditi samo na pravdi", stoji u izjavi.

Borrell i Varhelyi napominju da politički lideri na zapadnom Balkanu moraju voditi svojim primjerom priznavanjem onog što se dogodilo, odavanjem počasti žrtvama i istinskim promovisanjem pomirenja, sučeljavajući se s korijenima mržnje koji su doveli do genocida.

"U Evropi nema mjesta za poricanje genocida, revizionizam i veličanje ratnih zločinaca, koji su u suprotnosti s najosnovnijim evropskim vrijednostima. Pokušaji prekrajanja historije su neprihvatljivi", kaže se u izjavi.

U izjavi se dodaje "da je od početka, Evropska unija je projekt usmjeren na prevladavanje tragedija iz prošlosti".

"Budućnost Bosne i Hercegovine je u tom zajedničkom projektu. Ostajemo snažno posvećeni pružanju podrške Bosni i Hercegovini u uspostavljanju društva usidrenog u pluralizmu, pravdi i ljudskom dostojanstvu te izgradnji zajedničke budućnosti u kojoj sukobi i okrutni zločini više nisu zamislivi", navodi se u izjavi Borrella i Varhelyija, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

XS
SM
MD
LG