Dostupni linkovi

Srebrenica – kandidatura za Evropski grad kulture 2024.


Prirodne ljepote Drinske regije
Prirodne ljepote Drinske regije

Pored Sarajeva, Banjaluke, Trebinja, Mostara i Tuzle, kandidaturu za Evropski grad kulture 2024. godine najavila je i Srebrenica u saradnji sa još nekoliko opština iz regije.

Ovih dana je prezentovan Master plan razvoja euroregije Srebrenica – Drina u kojem su predstavljeni kulturni i istorijski centri, te prirodni resursi Drinske regije. Kako bi se kandidatura upotpunila, neophodno je uraditi infrastrukturu u svih osam opština Srednjeg Podrinja i opština iz susjedne Republike Srbije.

Institut za strateški razvoj Austrije vodi ovaj projekt. Pored prirodnih resursa, neophodno je uraditi mnogo posla, kako bi se kandidatura upotpunila, smatra Aleksandar Petrič, direktor Instituta.

"U okviru ovog Master plana gledamo gdje su sada prednosti koje bi trebalo ojačati u Srebrenici kao gradu, ali i široj regiji. Na bazi Master plana prvo je da se jača lokacija te regije, koja je sada malo zavučena, nije ni tu ni tamo, da bude više centralna regija, s tim da uzimamo i susjednu zemlju i pravimo iz toga euroregiju. Ako euroregija dobije posebne pomoći i od Evropske unije i od susjedne zemlje, već sa tom titulom prekogranične saradnje, to je i Johannes Hahn, naš komesar u Evropskoj uniji, tako rekao – da će baš takve regije specijalno podržavati", navodi Petrič.

Rimski grad u Skelanima, osaćanska umjetnost, srednjovjekovne tvrđave – samo su neke od znamenitosti područja koje ga nominuju za titulu Evropskog grada kulture. Trebaće ispuniti još neke uslove, kaže Bego Bektić, opštinski načelnik za društvene djelatnosti.

"Srebrenica je nerazvijena opština, sve su oči nekako uprte u nas. Kad Evropska komisija raspiše javni poziv, to je, čini mi se, kraj augusta, mi moramo popuniti jedan upitnik, 80-100 strana A4 formata. Jučer smo imali prezentaciju naših blaga sa područja opštine Srebrenica, te naše zaštićene spomenike, koji su pod zaštitom UNESCO-a. Inače, Srebrenica ima jednu simboliku. Vidjeli smo to na primjerima u Evropi i u svijetu, da nerazvijene opštine puno lakše prođu nego one razvijene", ističe Bektić.

Srebrenicu treba ekonomski ojačati, a njene potencijale učiniti dostupnim, navodi Bektić.

"Nama je veoma potrebno i bitno da mi, Srebreničani, ekonomski ojačamo, da sve ove ljude koji traže posao, te mlade ljude, zaposlimo. Još je bitnije da povežemo Srebrenicu sa Sarajevom, sa Beogradom, sa svim tim većim gradovima, većim gradskim centrima. Tako bismo mogli puno bolje da predstavimo Srebrenicu", riječi su opštinskog načelnika.

Dolina rijeke Drine
Dolina rijeke Drine

Načelnik odjeljenja za privredu Cvijetin Maksimović ističe da regija Srebrenica ima velike šanse da bude proglašena Evropskim gradom kulture.

"Velika korist bi bila, ne samo za Srebrenicu, već za cijelu regiju, a prosto rečeno, šta smo mi ako nam regija nije razvijena, šta mi imamo od toga ako u okruženju nisu svi razvijeni. Ako smo samo mi razvijeni, a svi okolo siromašni, opet smo mi globalno siromašni. U tom smislu, mislim da ima dobrih šansi da se to uradi, da postanemo Grad kulture, da ćemo ići ka tom cilju. Naravno, neko će suditi da li je to dobro ili nije, ali – najgore je ništa ne raditi", kaže Maksimović.

Mladen Grujičić, načelnik opštine Srebrenica, vjeruje da ova regija ima velike šanse da uđe u Evropu.

"Vjerujem da ćemo imati neke šanse kada je u pitanju Master plan, jer nije u pitanju samo opština Srebrenica već regija Srebrenica, koja obuhvata pet -šest opština koje zaista imaju potencijale. To sve kada se objedini, imamo šta da ponudimo i mislim da ćemo biti konkurencija većim gradovima koji su aplicirali za istu 2024. godinu", naglašava Grujičić.

Regiju Srebrenica – Drina čine opštine Srebrenica, Zvornik, Milići, Vlasenica, Bratunac, Ljubovija, Bajina Bašta, Višegrad i Goražde.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG