Dostupni linkovi

U Srebrenici obilježen Dan državnosti BiH: 'Nisu nam mogli zabraniti'


Obilježavanje Dana državnosti BiH u Memorijalnom centru u Srebrenici, 25. novembar 2023.
Obilježavanje Dana državnosti BiH u Memorijalnom centru u Srebrenici, 25. novembar 2023.

Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježen je 25. novembra u Memorijalnom centru u Srebrenici, a učesnici su prisustvovali času istorije i položili cvijeće na spomen obilježje žrtvama genocida koji je u tom gradu na istoku zemlje, u julu 1995. godine, počinila Vojska Republike Srpske.

U BiH se 25. novembra obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBiH) tokom Drugog svjetskog rata, 1943. godine u Mrkonjić Gradu.

Tada je, između ostalog, u rezoluciji izrečena poznata krilatica da BiH "nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska nego i srpska, i muslimanska i hrvatska".

Republika Srpska ne priznaje Dan državnosti BiH, a skupove povodom njegovog obilježavanja u pojednim gradovima u tom entitetu policija je ove godine zabranila.

Nura Begović, predsjednica Udruženja "Žene Srebrenice" kazala je da političari pokušavaju da unesu nemir, ali da ne mogu spriječiti obilježavanje značajnih datuma u Srebrenici koja se, također, nalazi na teritoriji entiteta RS.

"Ovdje su naši najmiliji i želimo da im odamo poštu i da se prisjetimo i njih i datuma koji su vezani za BiH. Danas sa ovog mjesta poručujemo da političari više ne minimiziraju sve ono što se desilo u Srebrenici i da prestanu negirati genocid", kazala je ona.

Nura Begović, predsjednica Udruženja "Žene Srebrenice", 25. novembar 2023.
Nura Begović, predsjednica Udruženja "Žene Srebrenice", 25. novembar 2023.

Skupu je prisustvovao i Ćamil Duraković, potpredsjednik entiteta RS, koji je istaknuo da ne postoji značajnije mjesto u BiH gdje se bitni datumi trebaju obilježavati.

"Sistem RS pokušava, zastrašivanjem i zabranama održavanja skupova u Mrkonjić Gradu i Banjaluci, nastaviti kontinutit sijanja straha iz 90-ih godina prošlog vijeka. No, to nama daje dodatnu snagu da se borimo i zato sam i ja danas ovdje", kazao je Duraković za RSE.

Organizator obilježavanja Dana državnosti BiH u Srebrenici bio je Hamdija Fejzić, predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra u Potočarima.

Hamdija Fejzić, organizator obilježavanja Dana državnosti BiH u Srebrenici, smijenjen je sa pozicije zamjenika opštinskog načelnika.
Hamdija Fejzić, organizator obilježavanja Dana državnosti BiH u Srebrenici, smijenjen je sa pozicije zamjenika opštinskog načelnika.

Fejzić je prije dva dana smijenjen sa funkcije zamjenika načelnika Opštine Srebrenica, odlukom 12 odbornika Skupštine opštine.

"Kažnjen sam smjenom sa funkcije zamjenika načelnika. No, možda su baš zbog te moje smjene omogućili da danas ovdje obilježimo naš veliki praznik. Ovdje nisu mogli zabraniti, jer je Memorijalni centar državna institucija. I da je bilo zabrane, bili bismo danas ovdje", kazao je za RSE Fejzić.

U povodu Dana državnosti BiH, u Srebrenici je organizirana i šetnja gradskim ulicama, a potom je održana i manifestacija u Kulturnom centru.

Šetnja u okviru obilježavanja Dana državnosti BiH, Srebrenica, 25. novembar 2023.
Šetnja u okviru obilježavanja Dana državnosti BiH, Srebrenica, 25. novembar 2023.

Policijska uprava Banjaluka donijela je rješenje o zabrani ovogodišnjeg javnog skupa Gradske organizacije Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) koji je bio zakazan za 25. novembar u tom gradu.

Kako je navela u saopćenju, rješenje je doneseno "imajući u vidu da je proteklih dana u vezi sa ovim javnim skupom bilo mnogo negativnih rekacija, kao i operativne informacije da pojedinci javno pozivaju građane na masovno okupljanje".

Zabranu okupljanja je izrekla i policijska uprava u Mrkonjić Gradu, gdje je trebao biti održan skup Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata.

U entitetu Federacija BiH 25. novembar je neradni dan, a u entitetu RS radni. Bosna i Hercegovina nema jedinstven zakon o praznicima na državnom nivou.

Na snazi su dva entitetska zakona, te zakon o praznicima u Brčko distriktu BiH, kao posebnoj teritorijalnoj jedinici, koji se međusobno razlikuju.

Zakon o praznicima entiteta Republike Srpske, pored ostalog, ne prepoznaje Dan državnosti BiH i vlasti tog entiteta ga ne obilježavaju 25. novembra.

Predstavnici vlasti u tom entitetu smatraju da BiH nije nastala 25. novembra 1943. godine, već 21. novembra 1995. godine, na dan parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma što je praznik u Republici Srpskoj.

XS
SM
MD
LG