Dostupni linkovi

Policija zabranila skupove u Banjaluci i Mrkonjić Gradu povodom Dana državnosti BiH


Banjaluka, ilustrativna fotografija.
Banjaluka, ilustrativna fotografija.

Policijska uprava Banjaluka donijela je rješenje o zabrani javnog skupa Gradske organizacije Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) koji je zakazan za 25. novembar u tom gradu.

Ovaj dan se obilježava Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Kako se navodi u saopštenju, rješenje je doneseno "imajući u vidu da je proteklih dana u vezi sa ovim javnim skupom bilo mnogo negativnih rekacija, kao i operativne informacije da pojedinci javno pozivaju građane na masovno okupljanje".

U saopštenju se navodi da je "procijenjeno da postoji realna mogućnost da na ovom javnom skupu može doći do narušavanja javnog reda i mira u većem obimu".
U saopštenju se navodi da je "procijenjeno da postoji realna mogućnost da na ovom javnom skupu može doći do narušavanja javnog reda i mira u većem obimu".

Gradska organizacija SDP BiH Banjaluka najavila je da će održati svečanu akedemiju povodom Dana državnosti BiH.

U SDP-u Banjaluka kažu za Radio Slobodna Evropa da nije riječ o bilo kakvom skupu na javnom prostoru, već da se radi o svečanoj akademiji koja je bila planirana u jednom banjalučkom hotelu.

"Oko stotinjak zvanica je dobilo pozivnice za skup, da bi mi prije pola sata javili da dođem u MUP po rješenje u kojem stoji da ne mogu obezbijediti sigurnost, o čemu su prethodno obavijestili i hotel u kojem smo rezervisali mjesto", kaže Saša Grbić, predsjednik Gradskog odbora SDP-a Banjauka.

Zabranu okupljanja je izrekla i policijska uprava u Mrkonjić Gradu, gdje je trebao biti održan skup SABNOR-a BiH (Savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata).

Iz ove policijske stanice je saopšteno da je zabranjen skup i udruženju Boračke organizacije Mrkonjić Grad, koji je planiran isti dan.

"Cijenimo da zbog okupljanja velikog broja učesnika i posjetilaca najavljenih skupova postoji realna opasnost da bi njihovim održavanjem bila ugrožena sigurnost ljudi i imovine, te da bi postojala ozbiljna opasnost od nasilja ili remećenje javnog reda i mira u većem obimu", navodi se u saopštenju Policijske uprave Mrkonjić Grad.

U Bosni i Hercegovini se 25. novembra obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBiH) tokom Drugog svjetskog rata, 1943. godine u Mrkonjić Gradu.

Tada je, između ostalog, u rezoluciji izrečena poznata krilatica da BiH "nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska nego i srpska, i muslimanska i hrvatska".

U entitetu Federacija BiH je to neradni dan, a u entitetu Republika Srpska radni.

Povodom Dana državnosti BiH, čestitku građanima je uputio i američki predsjednik Joe Bajden.

On je poručio da Sjedinjenje Američke Države ostaju čvrsto predane suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG