Dostupni linkovi

Garancija države Srbijagasu za kredit od 200 miliona evra


Gradilište na produžetku gasovoda Turski tok uoči posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića i bugarskog premijera Bojka Borisova u Letnjici, Bugarska, 1. juna 2020.
Gradilište na produžetku gasovoda Turski tok uoči posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića i bugarskog premijera Bojka Borisova u Letnjici, Bugarska, 1. juna 2020.

Država će Srbijagasu dati garancije za izmirenje novih kreditnih obaveza kod šest banaka ukupne vrednosti do 200 miliona evra, predviđeno je predlogom zakona koji je Vlada Srbije usvojila na sednici 17. januara i koji je trenutno u skupštinskoj proceduri.

Navodi se da je početkom novembra 2021. zbog havarije na gasovodu u Bugarskoj prekinut transport prirodnog gasa u Srbiju usled čega je Srbijagas uvezao interventne količine tog energenta iz Mađarske, te da je to dovelo do dodatnog angažovanja sopstvenih sredstava ovog javnog preduzeća.

“Zaduživanje je potrebno zbog nastavka sigurnog i kontinuiranog snabdevanja Srbije prirodnim gasom, što podrazumeva nastavak uvoza ovog energenta”, navodi se u odluci Vlade i dodaje da se novac od kredita koristi za plaćanje obaveza Srbijagasa samo uz saglasnost ministra finansija.

Bugarska je od 1. do 3. novembra obustavila dotok gasa iz Rusije cevovodom Balkanski tok u Srbiju i delimično Rumuniju zbog havarije koja se dogodila na mreži starog gasovoda kroz tu zemlju. Srbija je zbog toga tada interventno uvezla dva puta po pet miliona kubnih metara gasa iz Mađarske.

Ministarstvo finansija Srbije obrazložilo je da je osim navedenog, Srbijagas i u toku decembra angažovao značajan iznos sopstvenih sredstava za uvoz interventnih količina prirodnog gasa.

“Imajući u vidu da je neophodno obezbediti sigurno i kontinuirano snabdevanje prirodnim gasom, Srbijagas je prinuđen da i dalje uvozi dodatne količine prirodnog gasa što direktno utiče na njegovu tekuću likvidnost, s obzirom da se radi o kupovini prirodnog gasa po značajno većim nabavnim cenama”, saopšteno je.

Obrazloženo je da se uvoz interventnih količina prirodnog gasa uglavnom plaća avansno i da Srbijagas iz tekuće likvidnosti nije u mogućnosti da obazbedi potrebna sredstva.

U obrazloženju se konstatuje da se radi o vanrednim okolnostima i da je zbog toga neophodna podrška Vlade kroz davanje garancije države za zaduživanje Srbijagasa kod poslovnih banaka.

“Usvajanjem ovog zakona Srbija garantuje da će izmiriti dug Srbijagasa prema ovih šest banaka ukoliko ovo javno preduzeće ne izvrši svoju obavezu na vreme, u skladu sa ugovorima o kreditu sa pomenutim bankama”, zaključeno je u odluci.

XS
SM
MD
LG