Dostupni linkovi

Bajatović: Srbija uvozi još pet miliona kubnih metara gasa


Deo gasovoda u Srbiji kod Gospođinaca u Vojvodini, kojim se gas doprema iz Bugarske do Mađarske granice (arhivska fotografija). Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je da se očekuje da havarija u Bugarskoj bude sanirana u kratkom roku i da ponovo krene isporuka gasa.

Javno preduzeće Srbijagas će danas (2. novembar) uvesti još pet miliona kubnih metara gasa, a sa partnerima je dogovoreno da se uvoz nastavi i sutra ako bude potrebno, izjavio je generalni direktor tog preduzeća Dušan Bajatović.

Prema njegovim rečima, Srbija neće imati problema sa snabdevanjem gasom zbog havarije u Bugarskoj. Do kvara na gasovodu u Bugarskoj, preko kojeg iz Rusije stiže gas i do Srbije, došlo je 1. novembra, zbog čega je Srbija počela sa uvozom tog energenta.

Uspeli smo da nađemo pet miliona kubnih metara gasa, što iz Mađarske, što iz Austrije, čak i Ukrajine - ali sad nisu problem pare, već to što u Evropi nema gasa, rekao je Bajatović za televiziju Pink.

Direktor Srbijagasa se izvinio građanima Srbije koji su juče imali problema u snabdevanju gasom, ali je istakao da je to trajalo "nekoliko sati".

Bajatović je, pozivajući se na informacije koje ima iz Bugarske, izneo očekivanje da će kvar na gasovodu biti otklonjen u kratkom roku i da će do ponoći ponovo krenuti isporuka gasa.

"To (kvar) nije na novoizgrađenom Balkanskom toku. Kako se to desilo, još uvek se ne zna. Istraga je dugo trajala, kvar nije mali, redak je i neobičan", rekao je direktor Srbijagasa.

Odgovarajući na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je (1. novembra) u vreme havarije Srbija interventno uvezla gas i da ga je "skupo platila", Bajatović je rekao da će svi izveštaji o kupovini gasa biti podneti na vreme, i Vladi i drugim organima.

Prema rečima direktora Srbijagasa, zalihe u Srbiji trenutno su na nivou oko 400 miliona kubnih metara.

Gas i do deset puta skuplji nego 2020.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:23 0:00

XS
SM
MD
LG