Dostupni linkovi

Vojvodina pod traktorskom opsadom


Serbia - Pancevo, several hundred farmers dissatisfied with agricultural policy protests, 31May2011.
Serbia - Pancevo, several hundred farmers dissatisfied with agricultural policy protests, 31May2011.
Najveći deo Vojvodine je pod traktorskom opsadom. Poljoprivrednici, nezadovoljni vladinom odlukom da smanji obećane subvencije, tokom noći i popodneva u sredu su povećali broj traktora kojim blokiraju Novi Sad i Suboticu. Desetak manjih gradova je pod blokadom, a Pančevci ne mogu u Beograd.

„Ovde trenutno u Pančevu imam minum hiljadu traktora. Juče nas je bilo oko 1500. Tražimo da se primenjuju uredbe o subvenciji od prošle godine“, kaže jedan pančevački paor.

Navodi da se tokom sezone ne mogu menjati jer poljorivrednici stalno beleže gubitke.

„Mi stalno gubimo. Mi smo prošle godine izračunali da je proizvodnja žita koštala 13,5 dinara a oni su nama platiti 13 dinara a izvezli su je za 29 dinara“, pa gde to ima, što nam jedno obećaju a drugo urade“, žali se jedan poljoprivrednik iz okoline Pančeva.

Poljoprivrednici su drugi dan izvan polja i to smatraju gubitkom.

Protesti poljoprivrednika, Pančevo, 31. maj 2011
„Za sada smo ovde i čekamo šta će biti. Policija nas je zaustavila. Malo smo legli ovde na travu“, kaže jedan poljoprivrednik i dodaje da ih je na ovaj postupak „naterala muka“.

Poljoprivrednici sada i sa svojim drumskim mukama očekuju da vlada promeni odluku o ukidanju subvencija.

Vlada je poljoprivrednicima ponudila subvencije od 14.000 dinara po hektaru za gazdinstva do 30 hektara, umesto prvobitno predloženih deset.

Ostajemo do konačnog rešenja

Miroslav Ivković, predsednik Unije poljoprivrednika, sa više od 50 traktora treći dan je na parkingu izpred zgrade Vlade Vojvodine u Novom Sadu.

„Jednostavno ne žele da čuju glas poljoprivrednika. Izbegavaju svaki razgovor i mi moramo biti uporni“, žali se predsednik Unije poljoprivrednika i dodaje da će na putevima ostati do konačnog rešenja.

„Blokiran je put Pančevo-Beograd. Put Subotica -Sombor blokiran je na više mesta.Takođe i Horgoš-Kanjiža. Blokirani su putevi u okolini Zrenjanina, Kikinde“, navodi Ivković.
Nekadašnji ministar poljoprivrede a danas konsultant Goran Živkov kaže da je vlada promenom odluku o ukidanju subvencija, proizvođače dovela u neizvesnost i gotovo egzistencijalni problem.

Problem većine poljoprivrednika u Srbiji jeste činjenica da oni retko kad pokriju troškove koje su uložili u proizvodnju.

Nekadašnji ministar poljoprivrede a danas konsultant Goran Živkov kaže da je vlada promenom odluku o ukidanju subvencija, proizvođače dovela u neizvesnost i gotovo egzistencijalni problem.

„U godini dana da se dva puta menjaju pravila, to nije baš naj normalnije. Ono što je za poljoprivredu važno je da ima kontinuitet. Toga ovde nema“, kaže Živkov, koji je i konslutat Svetske banke.

Protesti poljoprivrednika, Pančevo, 31. maj 2011
Nije tajna da je agrarni budžet Srbije ograničen i među najnižim u regionu. Očito je da zemljoradnicima ponuđena rešenja ne garantuju sigurnu proizvodnju.

Nisu problem poljoprivrednicima samo državne subvencije već niske otkupne cene poljoprivrednih proizvoda, a visoke cene nafte, kaže poznavalac poljoprivrednih potreba i trendova Goran Živkov.

„Po meni bukvalno se poljoprivrednicim baca koska da se glođu, a niko ne pita gde je meso? Niko ne pita a zašto 80 odsto poljoprivrednika uopšte ne dobija subvencije, pa čak i po novom predlogu“, pita se Živkov.

Znatno otežan saobraćaj u gotovo najvećem delu Vojvodine a da je zemljoradnicima "mesto na njivama, a ne na ulicama" potvrđuju i sami:

„Sada je lepo vreme i sezona prskanja .Kod mene stoji 25 hektara suncokreta“, kaže mladi ratar.

Cela Vojvodina je blokirana, u isčekivanju da država ispoštuje obećano, poljoprivrednici poručuju.

„Pa neko će da popusti ili mi ili oni. Videćemo ko ima jače živce“, kaže jedan sredovečni paor iz Pančeva.
XS
SM
MD
LG