Dostupni linkovi

Cilj je moderna i jaka vojska Srbije


Vojska Srbije na jednoj od smotri, arhiv
Vojska Srbije na jednoj od smotri, arhiv
“Regruti – voljno!“, u najkraćem bi mogla da glasi vest nakon što je Vlada Srbije donela odluku o ukidanju vojnog roka od 1. januara 2011. godine. Poslednja klasa vojnika uniformu po starom principu obući će u decembru, čime je skoro do kraja dovedena profesionalizacija Vojske Srbije.

Osim što će doneti radost hiljadama regruta, ukidanje obaveznog služenja vojnog roka Vojsku Srbije će po koncepciji približiti modernim oružanim snagama iz razvijenih evropskih zemalja. Od 2011. u vojsku će ići samo oni koji to žele, dok će ostali biti uvedeni u rezervni sastav kada napune 18 godina koji će biti aktiviran samo u slučaju teškog ugrožavanja bezbednosti zemlje.

Pukovnik Dragosav Lacković, načelnik Uprave za obaveze odbrane Ministarstva odbrane Srbije, rekao je za naš radio da su u oružanim snagama u ovom trenutku čak 80 odsto profesionalni kadrovi, i da je suština novih odluka da se napravi moderna i jaka srpska vojska:

“Stvoriće se uslovi da u vojsku idu samo oni koji to žele. To svakako neće značiti da se time okončava proces profesionalizacije vojske, ali procene Ministarstva odbrane i nadležnih službi Generalštaba su da će Vojska Srbije do kraja ove godine preko 90 odsto biti popunjena profesionalnim vojnicima. Time obezbeđujemo apsolutno efikasno funkcionisanje vojske u svim njenim segmentima i izvršavanje definisanih i deklarisanih misija vojske"


Od 1. januara 2011. Vojska Srbije godišnje će primati do 2.000 mladića na dobrovoljno služenje vojnog roka, koji će trajati od tri meseca, koliko traje osnovna obuka, do šest meseci, koliko danas traje vojni rok. Regruti koji dobrovoljno budu išli u vojsku na služenje će biti upućivani u dve godišnje klase – martovskoj i septembarskoj.

Aleksandar Radić, vojni analitičar i urednik biltena Defence and security, kaže za naš radio da je odluka da se ukine klasično služenje vojnog roka logična i očekivana:

"Srbija je prihvatila moderan koncept profesionalizacije vojske, ali tek će vreme pokazati kolike će rezultate to doneti. Jer nije dovoljno samo promeniti način popune. Da bi ste imali savremenu vojsku sada je najvažnije ko su ti ljudi, kakav su oni materijal, i koliko u njih može da se uloži… i u pogledu njihove obuke, zatim održavanja kontinuiteta u obuci sa jednom stečenim znanjem, i naravno naoružanje i vojna oprema koji im se stavljaju na raspolaganje."


Konkurs za vojnu službu u Srbiji je otvoren, pa su u poslednje vreme na ulicama sve češći promotivni bilbordi sa atraktivnim fotografijama vojnika u akciji sa porukom potencijalnim kolegama – „Budi profesionalac“. interesovanje je toliko da čak deset kandidata konkuriše za jedno mesto.

Operativnija i borbeno spremnija


Građane Kragujevca i Beograda pitali smo šta misle o profesionalizaciji vojske:



Interesantno je da će i vojnici na dobrovoljnoj bazi, nakon što tokom služenja steknu uvid u vojnički život, moći da zasnuju radni odnos kao profesionalni vojnici. Kada se radi o sposobnosti nove, profesionalne, srpske vojske general Dragosav Lacković veruje da će ona moći da odgovori na sve zadatke:

“Okončanjem procesa profesionalizacije dobijamo jednu efikasnu, savremeno opremljenu i vrhunski osposobljenu i uvežbanu vojsku. i porcenjujemo da će vojska, sa svim ovim promenama i dostizanjem odgovarajućeg stepena operativnih i funkcionalnih sposobnosti, biti operativnija, borbeno spremnija, i bolje osposobljena i opremljena. Ali to ne zavisi samo od vojske, već i od države i njenih ekonomskih moći."

Marko Milošević, iz Centra za civilno-vojne odnose, smatra da oko potpune profesionalizacije vojske neće biti velikih problema, ali upozorava na neke nepoznanice:

“Niko nije izveo finansijsku računicu koliko će to sve da košta, i koliko će ta vojska biti efikasna. A dugoročno gledano sumnjam da će biti problema sa popunom vojske i odzivom na pozive da ljudi rade kao profesionalni vojnici, jer je tržište rada takvo kakvo jeste i opšte je poznato da je velika stopa nezaposlenosti u Srbiji."


Vojsku Srbije u 2011. godini činiće oko 30.000 pripadnika, a planirano je da pod oružjem bude 11.000 profesionalnih vojnika.
XS
SM
MD
LG