Dostupni linkovi

Srbija bez vojnog roka


Pripadnici srpske i bugarske vojske na vežbi u blizini Leskovca na jugu Srbija, 12. jul 2006.
Pripadnici srpske i bugarske vojske na vežbi u blizini Leskovca na jugu Srbija, 12. jul 2006.
Vlada Srbije donela je Odluku o obustavi obaveze služenja vojnog roka kojom je predviđeno da od 1. januara 2011. na služenje vojnog roka budu upućivani samo oni koji to žele.

Time se čini da su iskustva skrivanja i straha od vojnog poziva i mobilizacija, nakon traumatičnih godina ratova, napokon ušla u istoriju.

Obaveza služenja vojnog roka u Vojsci Srbije obustavlja se odsluženjem vojnog roka poslednje grupe vojnika upućene u 2010. godini, navodi se u saopštenju.

Istraživanja pokazuju da će na jedno mesto profesionalnog vojnika konkuristai čak deset građana


Precizira se da se to odnosi i na regrute koji su zamenili služenje vojnog roka civilnom službom.

Od 1. januara 2011. godine, na služenje vojnog roka biće upućivani samo oni koji to dobrovoljno budu želeli, dodaje se u saopstenju.

Zanimljivo je, međutim, da u Srbiji postoji veliko interesovanje za anagažman u profesionalnoj vojsci, kaže u razgovoru za naš program Marko Milošević iz Centra za civilno-vojne odnose.

“Ono što je zanimljivo jete to, da niko nije izveo računicu u vezi sa tim i sa, druge strane, da se vidi koliko će ta vojska biti efikasna. Ono što bi mogao biti problem jeste kakva će biti popuna jedinica, ali pošto je nezaposlenost toliko velika sumnjam da će vojska imati problema sa popunom jedinica. Istraživanja pokazuju da će na jedno mesto profesionalnog vojnika konkuristai čak deset građana”, kaže Milošević.

Nedavno je i Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Miloje Miletić rekao je da će VS i u uslovima potpune profesionalizacije rado prihvatiti sve koji budu želeli da služe vojni rok.

"Interesovanje za prijem u profesionalnu vojnu službu je veliko. Sa zadovoljstvom ističem da Vojska RS sve više privlači mladiće i devojke koji se opredeljuju za vojni poziv", rekao je Miletić.

Pitali smo građane šta misle o profesionalizaciji vojske.

XS
SM
MD
LG