Dostupni linkovi

Premijer traži istragu o dodeli stanova


Mirko Cvetković
Mirko Cvetković
Premijer Srbije Mirko Cvetković založio se da se utvrde okolnosti pod kojima su u ranijim periodima dodeljivani stanovi zaposlenima u Vladi, a nakon što su mediji proteklih dana objavili da je Vlada Srbije omogućila otkup državnih stanova velikom broju državnih i partijskih službenika po nerealno maloj ceni.

Javna je tajna da su državni funkcioneri u Srbiji do stanova dolazili po povlašćenim cenama. Vladini činovnici tako su svoje stambeno pitanje rešavali po mnogo povoljnijim uslovima od tržišnih, koja važe za većinu građana.

Sada je niko drugi do premijer Mirko Cvetković zatražio da se utvrde okolnosti pod kojima su u ranijim periodima dodeljivani stanovi zaposlenima u Vladi.

Generalna sekretarka aktuelne Vlade Tamara Stojčević:

"Već je 200 stanova koji su dodeljeni od strane prethodnih vlada. Za sada je stopirano potpisivanje ugovora za oko 30 stanova, a svih 200 plus tih 30 biće predmet preispitivanja. Ukoliko se nađe da su oni dodeljeni u skladu sa postojećom uredbom, bez obzira na to izvršiće se revizija cene po kojoj su oni kupljeni ili otkupljeni, i ponudiće im se da kupe te stanove po realnim tržišnim cenama."


Novi vlasnici državnih stanova postajali su najčešće zaposleni u ministarstvima, i to u kabinetima ministara. Najveći broj državnih stanova prodat je u vreme vlade Vojislava Koštunice, ukupno 288. Većina imena nije poznata široj javnosti.

Stanovi dodeljivani u skladu sa uredbom


Nekadašnji ministar pravde Zoran Stojković, član komisije za dodelu stanova u vladi Vojislava Koštunice, kaže za naš program da su državni stanovi deljeni u skladu sa vladinom uredbom jer je vlada imala na raspolaganju određeni broj stanova, koje je gradila iz fonda za stambeno zbrinjavanje:

"Postavljam čisto principijelno stvar, čini mi se da je bilo nešto preko 200 miliona u fondu za rešenja stambenih pitanja svih zaposlenih, odnosno čitave administracije. Tad se kupovalo na tržištu, tako se radilo. Kupuje se, pretpostavke radi, 100 stanova, ali kad izgladite vi dobijete 280. Šta tu nije u redu? Pa ne može država da kaže: "E sad sam ja iz tog fonda za rešenja stambenih pitanja izgradio vama stanove, a sad ću da vam ih prodam tržišno." Kako? Ne može. I zato kažem da je to jedna naduvana i izmišljena afera. Ali molim vas da razumete još jednu stvar: to nema nikakve veze sa korupcijom. Bolje da se ti koji huškaju pozabave korupcijom. Da se razumemo, kad delite 280 stanova, ja ne mogu da znam da li je sud u Zaječaru podelio svoje stanove apsolutno kako valja, jer je ova vladina komisija odlučivala samo po prigovorima, a prigovora, nemojte me držati za reč, bilo je 7-8. Zato vam kažem da naduvavanje priča da je to stranački urađeno nije tačno."


Zoran Stojković kaže da podržava nameru da se istraži sve u vezi sa dodelom državnih stanova. On navodi da su "postojali konkursi i rokovi za dodelu stanova i da je sve zakonski ispoštovano..."

Vladinom uredbom koja je usvojena pred kraj mandata Koštuničinog kabineta, otvorena je mogućnost da državni službenici iste stanove mogu i da otkupe:

"Naša komisija je podelila samo stanove svim ministarstvima procentualno, imajući u vidu broj zaposlenih. Njihova komisija raspiše konkurs, jave se na konkurs, po pravilniku podele stanove. Naša komisija vlade je samo rešavala po prigovorima. Čak ne znamo ni kome su podeljeni stanovi, jer to radi svaki organ za sebe. A vezano za sam otkup kasnije, po onom pravilniku koji je postojao po onoj uredbi, ako su ispunjeni uslovi oni su se javljali, a vrednost je određivala poreska uprava. Kao što određuje meni, ili vama, kada bi sad kupili stan. I normalno, samo da vam kažem, da je cena bila niža. I to možda čudi, a u stvari zašto da nas čudi. Pa nije država mogla iz sredstava koja su predviđena u fondu za rešavanje stambenih pitanja da kupi na tržištu, pa da prodaje stan."


Javnost mora znati


Objavljivanje podataka o tome ko koristi i ko je dobio državni stan važno je i sa stanovišta javnosti koje ima pravo na uvid ili neku vrstu kontrole, ko koristi i kako se dele državni stanovi, kaže za naš program poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić:

"Kao i za svako raspolaganje javnim resursima, javnim dobrima, javnim novcem, mora biti potpuno transparentno. To se, na kraju, odnosi i na otuđivanje nekretnine, pa i stana. Ali tu javnost ima puno pravo da zna koliko toga, kako i pod kojim uslovima je otuđeno. E sad, pitanje da li je to rađeno zakonito ili ne, da li je to u skladu s aktima ili ne, od čega bi to trebalo da zavisi – to nije stvar poverenika, to je stvar nekih drugih organa. Prema tome, ako je to rađeno u skladu sa propisima, onda se tu priča završava, a ako nije, onda su tu na redu neke konsekvence, ili konsekvence koje primenjuju neki drugi organi."

Proces dodele službenih stanova kao i službenih vozila su predmet moguće zloupotrebe. Podaci moraju da budu javni, jer ih je, ako nisu javni, teško proveriti. Stoga Vlada treba da objavi spisak svoje imovine, kriterijume po kojima državni funkcioneri mogu da koriste imovinu:

"Bilo je raznih žalbi vezanih za broj stanova, otuđenih stanova. U vezi sa pitanjem koje vas interesuje... Dakle, da li je bilo nezakonitosti? Koliko znam, nije."

Stanovi koji su vlasništvo Vlade Republike Srbije spadaju u kategoriju službenih stanova i oni se kao takvi stavljaju na raspolaganje ministrima i državnim službenicima, koje oni po prestanku obavljanja dužnosti vraćaju. Nisu retki primeri da ministri otkupe ili po raznim drugim osnovama ostanu u stanu koji je državno vlasništvo.
XS
SM
MD
LG