Dostupni linkovi

Nastavljeno saslušanje svedoka o ubistvu gardista


U vojnom odeljenju Okružnog suda u Beogradu danas se nastavlja saslušanje svedoka u postupku koji se vodi zbog ubistva gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića u kasarni u Topčideru oktobra 2004. godine. Okružno javno tužilaštvo predložilo je još u novembru prošle godine da se saslušaju svedoci koji neposredno ili posredno znaju kako su ubijena dvojica gardista. Prvog dana svedočila su tri potpuno nova svedoka, koja je ministar vojni Dragan Šutanovac oslobodio čuvanja vojne tajne.

Saslušanje svedoka pred istražnim sudijom Draganom Lazarevićem bilo je zatvoreno za javnost, a zastupnik porodica oštećenih Vladan Batić rekao je novinarima pre ulaska u sudnicu da će prvog dana biti saslušana tri svedoka, a da bi do 19. juna trebalo da bude saslušano ukupno 10 svedoka.

Jedan od advokata porodice oštećenih Predrag Savić rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su po prvi put saslušana tri nova svedoka i to nakon odluke ministra Dragana Šutanovca da budu oslobođeni čuvanja vojne tajne. Ipak, on je naglasio da njihova svedočenja nisu donela nikakve značajne novine:

Pretpostavljamo da ovi ostali svedoci mogu da pomognu da se dođe do nekih novih saznanja. Na kraju krajeva, i mi, kao predstavnici oštećenih familija ubijenih vojnika, imaćemo nove dokazne predloge kada se iscrpe ovi iz tužilaštva.
„Pretpostavljamo da ovi ostali svedoci mogu da pomognu da se dođe do nekih novih saznanja. Na kraju krajeva, i mi, kao predstavnici oštećenih familija ubijenih vojnika, imaćemo nove dokazne predloge kada se iscrpe ovi iz tužilaštva. I tu će biti, najverovatnije, predlog za saslušanje nekih novih svedoka i za pribavljanje nekih novih dokumenata za koja smo, tokom naše istrage, došli do saznanja da postoje.“


Smrt gardista bila je predmet kontroverznih tumačenja nezavisne komisije i vojnih istražnih organa, zapravo, nakon što su vojnici stradali urađena su dva veštačenja. Jedno vojno, u kojem stoji da su vojnici ubili jedan drugog i drugo koje je sprovela nezavisna komisija i u čijem nalazu stoji da je vojnike ubila treća osoba.

Prema trećem, superveštačenju, obavljenom u državi Mičigen po zahtevu beogradskog Okružnog suda, gardiste Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića ubila je treća osoba. I pored svega, bivši vojni sudija Vuk Tufegdžić, koji je rukovodio vojnom istragom, ostaje pri tvrdnji da je jedan vojnik ubio drugog, a potom izvršio samoubistvo.

U izveštaju veštaka iz SAD Ljubomira Dragovića doslovno stoji da je gardiste "lišio života neko treći".

On je, takođe, zaključio da su "iz objektivnih i subjektivnih razloga učinjeni brojni propusti na samom početku istrage".

Advokat Božo Prelević, koji je predvodio istragu nezavisne komisije koja je takođe došla do nalaza da je gardiste ubila treća osoba, kaže za RSE da ne veruje da će proces uskoro biti završen, ali da bi novo saslušanje svedoka moglo da dovede do kraja procesa koji traje već 4 godine i 8 meseci:

“Sada je ovde, ustvari, procesno pitanje: da li vi saslušanjem tih svedoka u stvari kažete 'evo mi smo započeli rad na tom predmetu, i vi ćete saslušati to što već imate u predmetu, ali sada u formi istražnog sudije, tužioca, i tako dalje. Svi vi u stvari tražite počinioca. Ako ne tražite počinioca već samo saslušavate svedoke, onda ništa od toga.' Znači, mislim da bi bilo pametno napraviti jednu širu akciju saslušanja ljudi, i onih koje mi nismo uspeli da saslušamo zato što nismo znali za njihovo postojanje, ili videti, eventualno, s vojskom, da dođe do saslušanja onih ljudi, do kojih bi vojna obaveštajna služba mogla da dođe, koji bi mogli znati šta se tu desilo. Ali ja nisam u tom smislu optimista, i neću biti dok god ne počnu punom snagom da traže počinioce.”


Ipak, iako su zadovoljne načinom na koji je sudija Dragan Lazarević vodio prvo saslušanje svedoka, porodice gardista ne veruju previše u nameru suda da ovaj slučaj reši do kraja. Petar Milovanović, otac ubijenog gardiste Dražena Milovanovića, za RSE kaže:
Vratili su ponovo na početak. Nadamo se da će da krene jednom, jer ovo traje skoro pet godina. Mi se nadamo da će da izađe sve na videlo i da će se znati ko je to uradio i šta se desilo. Nadamo se da će se slučaj rešiti, ali osećam strah da ovi na vrhu nešto pripremaju.

“Vratili su ponovo na početak. Nadamo se da će da krene jednom, jer ovo traje skoro pet godina. Mi se nadamo da će da izađe sve na videlo i da će se znati ko je to uradio i šta se desilo. Nadamo se da će se slučaj rešiti, ali osećam strah da ovi na vrhu nešto pripremaju.”

Na naše pitanje, da li veruje da bi slučaj nakon novih saslušanja svedoka mogao biti rešen, Božo Prelević kaže:

“Nadam se da hoće. Ne mogu reći da verujem, ali se nadam da bi moglo da dođe do kraja. Sve ono što je do sada urađeno uliva neki pesimizam, što se tiče želje da se počinilac pronađe. U suprotnom, ne bi bilo ovoliko odugovlačenja i razvlačenja oko stvari koje su očigledne.”


Njegov oprez u vezi sa efikasnim završetkom suđenja ubijenih gardista deli i Predrag Savić:

“Gospodin Prelević, kad kaže da sumnja da će se doći do razjašnjenja te stvari, pomalo ima pravo. Ali, ako bi se tužilaštvo u ovoj pravnoj stvari i ovoj krivici trglo, i kad bi počelo efikasnije da postupa, šanse bi bile veće.”

Pogledajte komentare (2)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG