Dostupni linkovi

Vlada ispunila većinu studentskih zahteva


Protest studenata
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00


Vlada Srbije ispunila je pet od šest zahteva beogradskih studenata, koji su uglavnom zadovoljni rezultatom pregovora koji su izdejstvovali višednevnim protestima u centru Beograda.

Ministar prosvete Žarko Obradović pozvao je studente da se vrate učenju te potvrdio za B92 da će u ponedeljak svi fakulteti dobiti dopis o odluci Vlade da studentima olakša upis iduće godine studija.

Tokom naredne nedelje Ministarstvo prosvete će odobriti nove kvote za diplomski studij, a problem grijanja fakulteta rešiti sa Gradom Beogradom.

Odbačen je jedino zahtev o upisivanju u višu godinu sa manje od 48 bodova.

"Prošle godine smo promenili zakon uz saglasnost i rektora i studenata. Tada je bilo rečeno da je 48 bodova prava mera. Podatak iz rektorata, da više od polovice prati taj trend, govori da smo na pravom putu da provedemo 'Bolonju' u naš obrazovni sistem. Ako bismo pristali prekršiti zakon, da upisujemo studente koji nisu položili dovoljan broj predmeta, to bi bio veliki korak unazad", rekao je ministar Obradović.

Studenti su nekoliko dana protestovali ispred Vlade Srbije tražeći između ostalog da se studentima koji imaju 48 i više bodova omogući budžetsko finansiranje. Vladimir Smuđa, student prodekan:

"Sve zahteve koje smo postavili, nećemo odustati ni od jednog. Spremni smo na kompromis.Znači zahtevi su da studenti koji imaju uslove za zbrini i koji imaju 48 bodova i nisu ušli u budžetsko proširenje bude plaćena školarina za narednu školsku godinu.Da se e propišu kvote za doktorsk, da se prošire kvote za mester za one koji su to tražili i da se smanji cena grejanja koje fakulteti u Beogradu plaćaju."

Deo studenata smatra da su svih šest zahteva jednako važni i sumnjaju da će zahtevi koje je Vlada uvažila biti ispunjeni uskoro.

Zbog toga su najavili radikalnije blokade grada te pozvali sindikate koji su ih podržali da im se priključe.
XS
SM
MD
LG