Dostupni linkovi

Sindikalno disciplinovanje Vlade


Protesti poljoprivrednika, Pančevo, 31. maj 2011
Protesti poljoprivrednika, Pančevo, 31. maj 2011
Rešenje za radničke muke u vladi Srbije kao da okončavaju čarobnim štapićem. Instant formulu dobili su i kragujevački oružari koji su u četvrtak ispred Beograda vraćeni sa 30 tak autobusa.

Predsednik sindikata oružara Dragan Ilić kaže da je postignut dogovor koji obećava nastavak proizvodnje.

„Dogovor je da se fabrici obezbedi izvozni ugovor vredan 26 miliona evra, investicije od 600.000 evra za nabavku nove opreme i modernizaciju fabrike, a obezbeđena su sredstva kako bi preko socijalnog programa 200 radnika koji su višak napustili preduzeće", kaže Ilić.

Da li je protest kragujevačkih oružara koji je trajao 18 dana morao da se okonča dolaskom desetina autobusa pred Beograd, a potom i vladinom odlukom da bezuslovno prihvati sve sindikalne zahteve.

Ministar ekonomije Nebojša Ćirić koji je učestvovao u pregovorima nema baš jasan odgovor šta je presudno uticalo da Vlada u roku od 24 sata promeni odluku i vrati oružare za mašine.

„Tako je kako je. Ono što je važno je da smo uspeli da smo uspeli da se dogovorimo. Možda je trebalo malo više vremena. Ono što je najvažnije jeste da imamo od sutra fabriku koja radi”. Oko nekih stvari se moramo i složiti ali oko nekih i ne”, kaže Ćirić

Redistribucija siromaštva

Sindikalno disciplinovanje Vlade od strane oružara nije za potceniti. Ipak prizanju da nema kvalitetnog dijaloga. Sindikalni lider Dragan Ilić veruje da njegove kolege i nisu morale da kreću za Beograd da je bilo više sluha za njihove zahteve

„Istina je da socijalni dijalog nije bio uspostavljen na valjan način, nama je i bio krajni cilj da sa predstavnicima vlade uspstavimo socijalni dijalog. Ako nema dijaloga to može dovesti do većih socijalnih konflikata”, upozorava Ilić.

Protesti poljoprivrednika, 31. maj 2011
Nedavni traktorski koflikt sa vojvođanskim poljoprivrednicima, koji su nekoliko dana blokirali puteve, vlada je takođe volšebno okončala.

Međutim od petka policija, specijalci i vatrogasci kreću u generalni štrajk. Predsednik Sindikata srpske policije u Novom Sadu Nenad Ljubišić kaže da će članovi tog sindikata tokom štrajka sprovoditi minimum procesa rada.

„Zahtevi udruženih sindikata policije jesu izmena Zakona o policiji, striktna primena kolektivnog ugovora, poštovanje odredbi o platama zaposlenih u državnim službama. Takođe isplata dnevnica za rad i putnih troškova izvan mesta stanovanja. Sprečavanje zlostavljanja na radu, isplatu regresa za 2011 godinu, ali i obezbeđenje uniforme i opreme za rad i drugo”, kaže Ljubišić.

U Srbiji se svakodnevno održava pedesetak štrajkova. Gotovo 75 odsto privatizacija je poništeno ili su kompanije neuspešno startovale po okončanju svojinske transformacije.
"Kada se pobune oružari ona uzme od policajaca i da oružarima da ih trenutno umiri. Kada se pobune prosvetari oni uzmu od zdravstveni radnika#, kaže profesor Marinković.

Sve glasnije i češće zahteve nezadovoljnih radnika i poljoprivrednika vlada na početku obično negira, da bi na kraju nakon žestokih blokada ili protesta bezuslovno pristala na dogovor. To govori o lošoj strategiji vlade i slabosti države, kaže profesor Darko Marinković.

“Zapravo Vlada se bavi redistribucijom siromaštva. Znači kada se pobune oružari ona uzme od policajaca i da oružarima da ih trenutno umiri. Kada se pobune prosvetari oni uzmu od zdravstveni radnika. Očigledno je da ovde nema ekonomije i snage zemlje. Mislim da se ovde može upotrebiti ona narodna „ ko ne plati na mostu platiće na ćupriji” ili drugačije rečeno, „došao đavo po svoje”, kaže poznavalac sindikalnih pitanja Darko Marinković.

Realno stanje privrede u Srbiji je više nego alarmantno. Socijalni nemiri su samo posledice tog stanja. Vlada je izglada odlučila zbog predizbornog mira da čuje i svaki šum koji dolazi iz radničkih zahteva.
XS
SM
MD
LG