Dostupni linkovi

Prosvetari odustali od štrajka


Foto: Vesna Anđić
Foto: Vesna Anđić
Iako su pretili da će ova školska godina umesto nastavom početi štrajkom, sada je već sasvim sigurno da se to neće dogoditi.

Sindikat obrazovanja Srbije odlučio je da ne stupi u štrajk jer su računi svih škola deblokirani i prvi deo julske plate isplaćen, a ministar prosvete Žarko Obradović obećao da će drugi deo biti isplaćen "vrlo brzo".

Sindikat je ranije najavio da će u saradnji sa sindikatom Nezavisnost i Unijom sindikata prosvetnih radnika u septembru organizovati štrajk, jer su početkom avgusta računi u stotinak škola bili blokirani i radnicima nije isplaćena julska zarada. U međuvremenu, iz Ministarstva prosvete su stigle informacije da su školski računi odblokirani, a julske zarade isplaćene.

Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović, postavio je nekoliko pitanja ministru prosvete Žarku Obradoviću od kojih su prva dva prioritetna i odnose se na plate:

"Da li je došlo do potpune deblokade svih računa u školama gde to nije bilo učinjeno i isplate prvog dela julske plate? Drugo pitanje je šta se dešava sa drugim delom julske plate, jer, po informacijama koje imam od juče, nikome nije isplaćena ta plata što dodatno iritira ovaj prosvetni narod."

Ministar prosvete Žarko Obradović rekao je da su školski računi odblokirani, a julske zarade isplaćene i da nema nijednog razloga zbog koga bi prosvetni radnici ušli u štrajk.

Foto: Vesna Anđić
Međutim, Toma Živanović, predsednik granskog Sindikata prosvetnih radnika Srbije “Nezavisnost”, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) da još uvek ima škola kojima nisu odblokirani računi:

"Jutros sam dobio informaciju iz Vranja, 11 škola još uvek nije dobilo platu, tako da su oni doneli lokalnu odluku o štrajku, sva tri sindikata su zajednički potpisala zahteve."

Štrajk ni ubuduće nije isključen


Upravo zbog toga, neki od prisutnih nastavnika na sastanku sa ministrom Obradovićem insistirali su na tome da u slučaju da se drugi deo julske zarade ne isplati do početka školske godine ipak započnu štrajk.

Ovakvi stavovi, izgleda, naljutili su ministra Obradovića koji se više od pola sata trudio da predstavnicima sindikata objasni kako njegovo ministarstvo neće otpuštati zaposlene i kako novca za plate ima:

"U ovih godinu i nešto dana mi nismo imali otpuštanja, a ja vam kao ministar kažem da neće biti otpuštanja. Kud ćete više od mene? I ima para i radimo na sadržini. A ako neko misli na ulicu, neka izađe. E, samo da vidim da li će ga javnost Srbije razumeti sa stanovišta motiva i povoda i rezultata. Jer mi imamo 905.000 dece koja treba prvog septembra da pođu u školu, i posle prvi oktobar, i plus njihovi roditelji."


Nakon sastanka sa ministrom Obradovićem, Branislav Pavlović rekao je novinarima da se od štrajka odustaje, ali je i naveo da "sindikat ne odustaje od tog načina borbe" i da ne isključuje mogućnost da posle 1. septembra bude štrajka, ako plate budu kasnile.

Stav trećeg reprezentativnog sindikata, Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, očekuje se u subotu nakon njihovog sastanka sa ministrom Obradovićema, a UGS “Nezavisnost” na sličan način kao i Sindikat obrazovanja, upozorava na mogući štraj odmah nakon 1. septembra. Toma Živanović:

"Ukoliko danas ili sutra bude bio isplaćen i drugi deo julske zarade, praktično nema osnova da stupimo u štrajk. Ukoliko se to ne ispuni, onda ćemo sigurno ići na to da to stanje usmerimo ka organizovanju štrajka."
XS
SM
MD
LG