Dostupni linkovi

Politički lideri iz RS na konsultacijama kod Tadića


Boris Tadić i Milodrad Dodik
Boris Tadić i Milodrad Dodik
Predsednici sedam parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske (RS) danas će se u Beogradu sastati sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, saznaje Beta, pozivajući se na dobro obaveštene izvore.

Isti izvori navode da su predsednici parlamentarnih stranaka iz RS pozvani u Beograd pred nastavak razgovora u Butmiru, kako bi se sagledale pozicije koje će predstavnici RS zastupati u pregovorima i eventualno usaglasiti njihov jedinstven nastup.

"Zvanični Beograd takođe želi da zna da li su predstavnici RS i u kojoj meri spremni na kompromisna rešenja koja bi BiH vodila ka evroatlanskim integracijama", naveo je Betin izvor.

Izvor navodi da je poziv liderima političkim liderima iz RS da dodju na sastanak kod predsednika Tadića usledio pošto su Beograd posetili američki diplomata Stjuart Džons i, nešto ranije, šef diplomatije Švedske Karl Bilt.

U Beograd su pozvani lider SNSD-a Milorad Dodik, predstavnici Partije demokratskog progresa (PDP), predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić, Demokratske partije (DP) Dragan Čavić, Demokratskog narodnog saveza (DNS) Marko Pavić, Srpske radikalne stranke RS (SRS RS) Milanko Mihajlica i Socijalističke partije RS (SP RS) Petar Đokić.

Daljinski upravljač za Dodika

Očigledno je da Beograd “daljinskim upravljačem” kontoliše Dodika, ocenili su sagovornici RSE nakon butmirskog sastanka, na kojem su zvaničnici SAD i EU dali političkim liderima iz BiH rok do 20. oktobra za usaglašavanje stavova o ustavnim promenama.

Rutinirana formula da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma i da će podržati svaki dogovor tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini je ono što se dobije u svakom pokušaju da se od zvaničnika u Beogradu dozna podržavaju li, odnosno, pružaju li logističku podršku ovakvim stavovima Banjaluke.

Postoji li i druga, skrivena, politika Beograda prema Bosni, u kojoj inspiraciju i podršku nalazi premijer RS Milorad Dodik, pitanje je koje traje koliko i posleratna Bosna i Hercegovina, ali se zbog opasno naraslih tenzija u toj zemlji, posebno dramatično nameće u poslednje vreme.

Živorad Kovačević, predsednik Evropskog pokreta u Srbiji kaže za RSE da je vidljiva prisna veza između današnjeg rukovodstva Srbije i Milorada Dodika.

“Srbija bi dobila veliki poen ukoliko bi ostvarila uticaj na Dodika, a inače ga ima, da bude maksimalno kooperativan i da ne zateže preko neke granice. Tako da lično verujem, mada ne znam, da ne postoje ti tajni kanali kojima se Dodik podstiče na opstrukciju. Pre bih rekao da Srbija u ovom trenutku pokušava da ga malo primiri.”

Nije teško zaključiti da je, što se tiče Republike Srpske, daljinski upravljač odnosa prema Bosni u stvari u Beogradu, ocenjuje za RSE Boško Jakšić, spoljnopolitički urednik dnevnika “Politika”.

“Mislim da je to loše, jer koliko god da Bosna pokušava da je uspešan projekat multinacionalne i multikulturalne države, ona će to svakako biti ulaskom u Evropsku uniju. A nestrpljenje koje se pokazuje, pa čak da kažem i huškanje koje dolazi iz Beograda i koje se reflektuje kroz Dodikove izjave i ambicije da se Bosna i Hercegovina rasturi kao formacija kakva jeste - mislim da su jako loše.”
XS
SM
MD
LG